Το γράψιμο λίστας με δουλειές που πρέπει να γίνουν, την ώρα που πάει κάποιος για ύπνο, μπορεί ενδεχομένως να τον βοηθήσει να αποκοιμηθεί, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο ερευνητής Michael K. Scullin, του Baylor University, στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι περισσότεροι σκέφτονται τις λίστες με τα καθήκοντα που έχουν να κάνουν και η ομάδα θέλησε να ερευνήσει αν η πράξη του να τις γράφουμε μπορεί να εξισορροπήσει τις δυσκολίες να αποκοιμηθεί κάποιος.

Η έρευνα συνέκρινε τάσεις ύπνου συμμετεχόντων που χρειάστηκαν 5 λεπτά να γράψουν καθήκοντα που έπρεπε να κάνουν έναντι συμμετεχόντων που κατέγραψαν δραστηριότητες που είχαν ολοκληρωθεί.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητα με ηλεκτρόδια σε ομάδα υγιών νέων ενηλίκων.

Συνέκριναν τη γραπτή εργασία για 5 λεπτά πριν την πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου σε εργαστήριο.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Μια που έπρεπε να γράφει τις εργασίες που έπρεπε να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες και μια δεύτερη σχετικά με εργασίες που είχε ολοκληρώσει τις προηγούμενες ημέρες.

Συμμετέχοντες που έγραφαν λίστα αποκοιμήθηκαν σημαντικά γρηγορότερα σε σχέση με όσους ανήκαν στην ομάδα της λίστας των ολοκληρωμένων καθηκόντων.

Όσο πιο συγκεκριμένα έγραφαν τη λίστα οι συμμετέχοντες τόσο πιο γρήγορα αποκοιμόνταν, ενώ το αντίθετο παρουσιάστηκε στην άλλη ομάδα.

Επομένως, για να διευκολυνθεί ο ύπνος, οι άνθρωποι ενδεχομένως θα ωφελούνται αν γράφουν συγκεκριμένη λίστα καθηκόντων για 5 λεπτά την ώρα του ύπνου, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology.

Πηγές:
Journal of Experimental Psychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά