Σε ανθρώπους που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο ενασχόληση με την κηπουρική για 3 σεζόν (φυτεύοντας φρούτα και λαχανικά) μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τη σωματική δραστηριότητα, τα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή και να ενισχύσει τα αισθήματα αυταξίας.

Πιθανόν ως αποτέλεσμα αυτών των υγιεινών συμπεριφορών όσοι ασχολήθηκαν με την κηπουρική, στη νέα, μικρή έρευνα, επίσης έτειναν να κερδίζουν λιγότερο βάρος γύρω από τη μέση σε σύγκριση με άλλους που περίμεναν στη λίστα αναμονής για την παρέμβαση κηπουρικής.

Η ερευνήτρια Wendy Demark-Wahnefried, του University of Alabama, δήλωσε ότι για τους επιζώντες από καρκίνο, οι ερευνητές ψάχνουν να βρουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να τους βοηθήσουν να είναι πιο υγιείς και που είναι ολιστικές και έχουν νόημα.

Η Demark-Wahnefried έκανε πιλοτική έρευνα με 42 επιζώντες από καρκίνο. Μισοί έπρεπε να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα κηπουρικής για ένα χρόνο-σε συνεργασία με κηπουρούς. Οι κηπουροί βοήθησαν τους συμμετέχοντες να φτιάξουν κήπους λαχανικών.

Όλοι ήταν τουλάχιστον 60 ετών, ζούσαν στην Αλαμπάμα και είχαν διαγνωστεί με πρώιμο ή μεσαίου σταδίου καρκίνο, με υψηλά ποσοστά επιβίωσης.

Πριν και μετά την περίοδο ενός έτους που διήρκεσε η έρευνα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων, πραγματοποίησαν εξετάσεις δύναμης και ισορροπίας, καθώς και εξετάσεις αίματος για δείκτες στρες και γενικής υγείας.

Τους έθεσαν επίσης ερωτήσεις για να διαπιστώσουν το επίπεδο στρες, την ποιότητα ζωής και την ψυχική τους κατάσταση.

Στο τέλος του πειράματος, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που ασχολήθηκαν με την κηπουρική έτρωγαν κατά μέσον όρο μια παραπάνω μερίδα φρούτου ή λαχανικού την ημέρα σε σχέση με τους συμμετέχοντες στη λίστα αναμονής.

Οι πρώτοι είχαν επίσης κερδίσει 2.3 εκατοστά γύρω από τη μέση έναντι 8 εκατοστών της άλλης ομάδας.

Τα αποτελέσματα εξετάσεων αίματος έδειξαν ορισμένους χαμηλότερους δείκτες στρες στην ομάδα κηπουρικής και ενώ ο αυτή η ομάδα ανέφερε αυξημένο αίσθημα αυταξίας η άλλη εμφάνισε πτώση σε αυτή την κατηγορία.

Στους συμμετέχοντες στην ομάδα κηπουρικής, το 91% παρέμεινε στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια ενός έτους, το 70% δήλωσε ότι ήταν τέλεια εμπειρία και το 85% ότι θα το ξαναέκανε.

Η Demark-Wahnefried δήλωσε ότι σε αυτή και σε προηγούμενες  έρευνες φάνηκε ότι οι άνθρωποι δεν ξανακερδίζουν μόνο τη σωματική τους λειτουργία αλλά βελτιώνουν και την ποιότητα ζωής τους.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν το μικρό της μέγεθος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;