Η κουρκουμίνη, φάνηκε σε νέα έρευνα να βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με ελαφρά μορφή απώλειας μνήμης λόγω ηλικίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το University of California Los Angeles και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Geriatric Psychiatry.

Ο Dr. Gary Small, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο πώς ακριβώς επιδρά η ουσία, αλλά ενδεχομένως οφείλεται στην ικανότητά της να μειώνει τη φλεγμονή του εγκεφάλου, που έχει συνδεθεί με τη νόσο Alzheimer και τη μείζονα κατάθλιψη.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση συμπληρώματος κουρκουμίνης στη μνήμη ανθρώπων χωρίς άνοια και στον εγκέφαλο ανθρώπων με νόσο Alzheimer.

Εξετάστηκαν 40 άνθρωποι για 18 μήνες, όσον αφορά τα επίπεδα κουρκουμίνης στο αίμα.

Από τους εθελοντές, οι 30 υποβλήθηκαν σε PET scans, για να εντοπιστούν τα επίπεδα αμυλοειδών και Ταυ πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, στην έναρξη και μετά από 18 μήνες.

Σε τεστ μνήμης, οι άνθρωποι που έλαβαν κουρκουμίνη βελτίωσαν κατά 28% τη μνήμη τους, σε διάστημα 18 μηνών και όσοι έλαβαν placebo δεν εμφάνισαν βελτίωση.

Επίσης, όσοι έλαβαν κουρκουμίνη είχαν ελαφρά βελτίωση στη διάθεση και τα PET scans, σε σύγκριση με όσους λάμβαναν placebo. Είχαν σημαντικά λιγότερα σημάδια αμυλοειδών και Ταυ πρωτεϊνών σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη και τις συναισθηματικές λειτουργίες- αμυγδαλή και υποθάλαμο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η λήψη αυτής της μορφής κουρκουμίνης θα μπορούσε να ωφελεί τις νοητικές λειτουργίες.

Πηγές:
American Journal of Geriatric Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: νόμιμη η μερική χρήση κάνναβης από 1η Απριλίου
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία