Η πρώτη δημοσίευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των δεδομένων επιτήρησης σχετικά με την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποκαλύπτει υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας σε ορισμένες σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις τόσο στις χώρες υψηλού όσο και στις χαμηλού εισοδήματος.

Το νέο Σύστημα Παγκόσμιας Αντιμικροβιακής Παρακολούθησης (GLASS) της WHO αποκαλύπτει τη συχνότητα εμφάνισης αντοχής στα αντιβιοτικά μεταξύ 500.000 ατόμων με εικαζόμενες βακτηριακές λοιμώξεις σε 22 χώρες.

Τα πλέον συχνά αναφερόμενα ανθεκτικά βακτήρια ήταν Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus και Streptococcus pneumoniae, ακολουθούμενα από Salmonella spp. Το σύστημα δεν περιλαμβάνει δεδομένα σχετικά με την αντοχή του Mycobacterium tuberculosis, το οποίο προκαλεί τη φυματίωση (ΤΒ), όπως το παρακολούθησε η ΠΟΥ από το 1994 και παρέχει ετήσιες ενημερώσεις στην έκθεση για την παγκόσμια φυματίωση.

Μεταξύ των ασθενών με εικαζόμενη λοίμωξη από την κυκλοφορία του αίματος, το ποσοστό που είχε ανθεκτικά βακτήρια σε τουλάχιστον ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά κυμάνθηκε τρομακτικά υψηλά μεταξύ διαφορετικών χωρών - από το μηδέν έως το 82%. Η αντίσταση στην πενικιλίνη - το φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της πνευμονίας - κυμάνθηκε από το μηδέν έως το 51% μεταξύ των χωρών που υπέβαλαν έκθεση. Και μεταξύ 8% έως 65% των Ε. Coli που σχετίζονται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος παρουσίασαν ανθεκτικότητα.

"Η έκθεση επιβεβαιώνει τη σοβαρή κατάσταση της αντίστασης στα αντιβιοτικά παγκοσμίως", λέει ο Δρ. Marc Sprenger, διευθυντής της Γραμματείας Αντιμικροβιακής Αντίστασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

"Ορισμένες από τις πιο συχνές - και ενδεχομένως πιο επικίνδυνες - μολύνσεις στον κόσμο αποδεικνύονται ανθεκτικές στα ναρκωτικά", προσθέτει ο Sprenger. "Και το πιο ανησυχητικό από όλα, τα παθογόνα δεν σέβονται τα εθνικά σύνορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει όλες τις χώρες να δημιουργήσουν καλά συστήματα επιτήρησης για την ανίχνευση της αντοχής στα φάρμακα.

Μέχρι σήμερα, 52 χώρες (25 χώρες υψηλού εισοδήματος, 20 χώρες μεσαίου εισοδήματος και 7 χώρες με χαμηλό εισόδημα) εγγράφονται στο Παγκόσμιο Σύστημα Παρακολούθησης Αντιμικροβιακών Μέσων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO). Για την πρώτη έκθεση, 40 χώρες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τα εθνικά τους συστήματα επιτήρησης και 22 χώρες παρείχαν επίσης στοιχεία για τα επίπεδα αντοχής στα αντιβιοτικά.

"Η έκθεση είναι ένα ζωτικό πρώτο βήμα προς τη βελτίωση της κατανόησής μας για την έκταση της αντιμικροβιακής αντοχής. Η επιτήρηση είναι στα αρχικά στάδια, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να αναπτυχθεί εάν θέλουμε να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια δημόσια υγεία », λέει ο Δρ Carmem Pessoa-Silva, ο οποίος συντονίζει το νέο σύστημα επιτήρησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό.

Τα δεδομένα που παρουσιάζονται σε αυτή την πρώτη έκθεση GLASS ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά την ποιότητα και την πληρότητα. Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν μείζονες προκλήσεις κατά την οικοδόμηση των εθνικών συστημάτων επιτήρησής τους, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης προσωπικού, κεφαλαίων και υποδομών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα