Οι πιθανότητες κάποιου να νοσήσει από καρκίνο λόγω του κινητού του τηλεφώνου είναι μικρές, αλλά ερευνητές αναφέρουν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν εντελώς την πιθανότητα.

Δυο νέες έρευνες του National Toxicology Program (NTP) των ΗΠΑ, εξέθεσαν τρωκτικά σε επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων ίδια ή υψηλότερα από αυτά που εκλύονται κατά τη διάρκεια τακτικής χρήσης κινητού.

Οι έρευνες συνέδεσαν όγκους στην καρδιά αρσενικών ποντικών με την έκθεση σε ακτινοβολία. Αλλά αυτή η σχέση δεν φάνηκε σε θηλυκά ποντίκια. Οι έρευνες δεν απέδειξαν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων προκάλεσε τους καρκίνους.

Ο ερευνητής John Bucher δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν τους ανθρώπους.

Ο ερευνητής πρόσθεσε, ότι οι όγκοι που φάνηκαν σε αυτές τις έρευνες είναι παρόμοιοι με τους όγκους που αναφέρθηκαν προηγουμένως σε ορισμένες έρευνες που έγιναν σε όσους χρησιμοποιούσαν κινητά συχνά.

Αξιωματούχοι του U.S. Food and Drug Administration δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά αλλά χρειάζονται προσεκτική συζήτηση.

Ο Bucher δήλωσε ότι με βάση όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις που έχουν λάβει οι ερευνητές, δεν ανακαλύφτηκαν αρκετές ενδείξεις ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ανθρώπων, που προκαλούνται από έκθεση σε/ ή χαμηλότερη από τα τρέχοντα όρια έκθεση σε ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων.

Ακόμα και με συχνή καθημερινή χρήση δεν φάνηκε αύξηση συμβάντων όπως οι όγκοι στον εγκέφαλο.

Οι νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν για 10 χρόνια. Οι ερευνητές έχτισαν ειδικά δωμάτια που εξέθεταν τους ποντικούς σε διαφορετικά επίπεδα ακτινοβολίας για διάστημα μέχρι 2χρόνια. Η έκθεση έφτανε στις 9 ώρες καθημερινά.

Εκτός από τους όγκους στην καρδιά, οι ερευνητές εντόπισαν όγκους στον εγκέφαλο, στο ήπαρ και σε ορμισμένα άλλα όργανα των τρωκτικών. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές αν σχετίζονταν με την ακτινοβολία.

Οι επιστήμονες επίσης παρατήρησαν κάπως υψηλότερες πιθανότητες βλάβης στον καρδιακό ιστό σε ποντικούς που είχαν εκτεθεί. Ωστόσο υπήρχαν λίγα σημάδια προβλημάτων υγείας σε ποντικούς σε σχέση με την ακτινοβολία από τα κινητά.

Πηγές:
FDA

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;