Ευρήματα νέας έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Anaesthesia υποδεικνύουν ότι ασθενείς είχαν ελαφρώς χαμηλότερα σκορ σε ορισμένα τεστ μνήμης μετά από εγχείρηση και αναισθησία.

Στην έρευνα, που έγινε σε 312 συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση και σε 652 που δεν υποβλήθηκαν, με μέση ηλικία τα 50 έτη, η εγχείρηση μεταξύ των τεστ συνδέθηκε με μείωση της άμεσης μνήμης κατά μια μονάδα από πιθανό ανώτατο όριο στο τεστ, των 30 μονάδων.

Η μνήμη έγινε μη φυσιολογική σε 77 από τους 670 ανθρώπους με αρχικά φυσιολογική μνήμη, περιλαμβανομένων 18% από αυτούς που είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση, σε σύγκριση με 10% που δεν είχαν.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές σε άλλες μετρήσεις μνήμης και εκτελεστικής λειτουργίας μεταξύ συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν ή όχι σε εγχείρηση.

Τα μειωμένα σκορ άμεσης μνήμης στη δεύτερη επίσκεψη συνδέονταν σημαντικά με τον αριθμό εγχειρήσεων τα προηγούμενα 9 χρόνια.

Η μείωση της λειτουργικής μνήμης συνδέθηκε με μακρύτερες σωρευτικές εγχειρήσεις.

Ο Dr. Kirk Hogan, του University of Wisconsin-Madison School of Medicine and Public Health,, δήλωσε ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και με νέες έρευνες.

Σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να συσταθούν αλλαγές στην κλινική πρακτική όσον αφορά την πρόληψη διάγνωση, έλεγχο και πρόγνωση νοητικών αλλαγών μετά από εγχείρηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο