Νέα έρευνα, ανακάλυψε σχέση μεταξύ της καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου και αυξημένου κινδύνου για πολύποδες στο παχύ έντερο.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Ωστόσο, αν τα συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν τον κίνδυνο πολυπόδων, αυτό έχει σημαντικές προεκτάσεις όσον αφορά τη δημόσια υγεία, για την πρόληψη και την εξέταση του καρκίνου στο παχύ έντερο, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου και ότι πιθανοί κίνδυνοι πρέπει να ζυγιστούν έναντι πιθανού οφέλους.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. Seth Crockett, του University of North Carolina School of Medicine στο Chapel Hill, μελέτησε στοιχεία 2.000 ανθρώπων, ηλικίας 45 έως 75 ετών, με ιστορικό πολυπόδων.

Οι συμμετέχοντες λάμβαναν είτε συμπληρώματα ασβεστίου καθημερινά, είτε συμπληρώματα βιταμίνης D σε καθημερινή βάση, είτε και τα δυο, είτε τίποτα, για 3-5 χρόνια.

Όσοι λάμβαναν μόνο ασβέστιο ή συνδυασμό ασβεστίου και βιταμίνης D ήταν πιο πιθανό να έχουν πολύποδες 6-10 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας.

Γυναίκες και καπνιστές φάνηκε να έχουν υψηλότερο κίνδυνο όταν λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου, αλλά όχι μόνο βιταμίνη D, ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ τα συμπληρώματα ασβεστίου συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο πολυπόδων, το ασβέστιο μέσω αποκλειστικά της διατροφής δεν συνδεόταν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut.

Πηγές:
Gut.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”