Άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ψάρια φαίνεται πως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης, αναφέρουν ερευνητές.

Άνθρωποι που έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή μια έως τρεις φορές το μήνα και λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα ιχθυελαίων είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολλαπλή σκλήρυνση σε σύγκριση με όσους έτρωγαν ψάρια λιγότερο από μια φορά το μήνα και που δεν λάμβανα συμπληρώματα, έδειξε νέα έρευνα.

Η έρευνα έγινε σε 1.100 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 36 έτη. Μισοί είχαν διαγνωστεί με πρώιμη πολλαπλή σκλήρυνση ή με κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο.

Η έρευνα περιέλαβε επίσης ανάλυση 13 γενετικών ποικιλομορφιών σε ομάδα γονιδίων που είναι γνωστό πως ρυθμίζουν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων. Δυο από αυτές συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης άσχετα από το ποια ήταν η κατανάλωση ψαριών. Αυτό υποδεικνύει ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί ενδεχομένως να έχουν γενετικό πλεονέκτημα στη ρύθμιση των επιπέδων λιπαρών οξέων.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστό πως έχουν νευροπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που ενδεχομένως μπορεί να προστατεύσουν από την εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης. Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο στο συνέδριο του American Academy of Neurology.

Πηγές: American Academy of Neurology.