Η μυϊκή απώλεια σε μεγάλη ηλικία συνδέεται με λιγότερα νευρικά σήματα και αυτό οφείλεται στην απώλεια νεύρων.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 168 άντρες παρατηρήθηκε ότι νεύρα που ελέγχουν τα πόδια μειώθηκαν κατά περίπου 30% έως την ηλικία των 75 ετών.

Αυτό έκανε τους μυς να χαθούν, αλλά σε μεγαλύτερη ηλικία αθλητές σε φόρμα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να ‘’σωθούν’’, από επανασύνδεση νεύρων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Physiology.

Καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι, οι μύες των ποδιών γίνονται μικρότεροι και πιο αδύναμοι οδηγώντας σε προβλήματα με τις καθημερινές κινήσεις, όπως ανέβασμα σκάλας ή σήκωμα από καρέκλα.

Τελικά είναι κάτι που επηρεάζει όλους αλλά δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως την αιτία.

Η έρευνα σημείωσε ότι νέοι ενήλικες είχαν 60-70.000 νεύρα να ελέγχουν την κίνηση στα πόδια από την οσφυϊκή μοίρα.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι αυτό άλλαζε σημαντικά σε μεγάλη ηλικία. Ανέφερε ότι υπήρχε σημαντική απώλεια νεύρων που ελέγχουν τους μυς κατά 30-60%.

Οι μύες πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλο σήμα από το νευρικό σύστημα για να βοηθηθούν να συσταλούν και να μπορούμε να κινούμαστε, δήλωσε ο ερευνητής.

Ερευνητές του Manchester Metropolitan University, του University of Waterloo, και του University of Manchester εξέτασαν λεπτομερώς μυϊκούς ιστούς και κατέγραψαν την ηλεκτρική δραστηριότητα που περνούσε από τους μυς, για να υπολογίσουν τον αριθμό και το μέγεθος των νεύρων που είχαν απομείνει.

Τα καλά νέα είναι ότι οι υγιείς μύες έχουν μια μορφή προστασίας.

Αν και δεν είναι γνωστό γιατί σύνδεσμοι μεταξύ μυών και νεύρων διασπώνται με την ηλικία η ανακάλυψη νέων στοιχείων για τη μυϊκή απώλεια θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να αναστρέψουν μελλοντικά την κατάσταση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]