Νέα έρευνα, αναφέρει ότι η ύπαρξη οποιουδήποτε είδους φωτός την ώρα που κάποιος ξαπλώνει για ύπνο, είτε είναι από κενό στις κουρτίνες, φως από το smartphone, είτε ακόμα και φως νυχτός θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για κατάθλιψη, καθώς μπερδεύει το βιολογικό ρολόι.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν την έκθεση στο φως τη νύχτα με διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού.

Η νέα έρευνα, του Nara Medical University, παρέχει μερικές από τις πιο σαφείς ενδείξεις ότι η σχέση είναι ισχυρότερη από αυτή που συνειδητοποιούν οι περισσότεροι.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Dr Kenji Obayashi επέλεξαν 863 ηλικιωμένους με μέση ηλικία τα 72 χρόνια που δεν είχαν συμπτώματα κατάθλιψης στην έναρξη της έρευνας που διήρκεσε 2 χρόνια.

Μέτρησαν τα επίπεδα φωτός στα δωμάτιά τους για να διαπιστώσουν την ποσότητα φωτός που οι συμμετέχοντες θα έβλεπαν πηγαίνοντας για ύπνο.

Περίπου 710 συμμετέχοντες κοιμόνταν σε εντελώς σκοτεινό δωμάτιο, ενώ οι υπόλοιποι εκτέθηκαν σε φως τη νύχτα.

Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να κρατούν ημερολόγια ύπνου, ενώ επίσης συμπλήρωσαν έρευνες που παρακολουθούσαν την ανάπτυξη συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Φάνηκε, ότι σε σύγκριση με την ομάδα που ξάπλωνε στο σκοτάδι, άνθρωποι που εκτέθηκαν σε περισσότερα από 5 lumens φωτός τη νύχτα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης.

 

Πηγές:
American Journal of Epidemiology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού