Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι όσοι έχουν φτωχή στοματική υγεία είναι πιο ευάλωτοι στον διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι ο στοματικός έλεγχος μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί τρόπο εντοπισμού του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Ο ερευνητής Raynald Samoa, του City of Hope National Medical Center στη Duarte, ανακάλυψε προοδευτικά θετική σχέση μεταξύ επιδείνωσης της ανοχής στη γλυκόζη και του αριθμού των δοντιών που λείπουν.

Ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία 9.670 ενηλίκων 20 ετών και άνω που εξετάστηκαν από οδοντιάτρους το διάστημα 2009-2014.

Ανέλυσαν το ΔΜΣ και το επίπεδο ανοχής στη γλυκόζη, τον διαβήτη και αν η νόσος αντιμετωπιζόταν με παράγοντες από του στόματος ή ινσουλίνη.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των δοντιών που έλειπαν και την περιοδοντική νόσο.

Διαπίστωσαν επίσης  τη σχέση μεταξύ ανοχής στη γλυκόζη και κατάστασης των δοντιών, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, το κάπνισμα, το αλκοόλ, την εκπαίδευσή και το δείκτη φτώχειας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν προοδευτική αύξηση στον αριθμό των ασθενών με δόντια που έλειπαν, καθώς μειωνόταν η ανοχή στη γλυκόζη, από 45.57% στην ομάδα με φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη, σε 67.61% στην ομάδα με μη φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη και  82.87 % στην ομάδα με διαβήτη.

Οι διαφορές στο μέσο αριθμό δοντιών που έλειπαν στις 3 ομάδες ανοχής στη γλυκόζη ήταν σημαντικές. 2.26 στην ομάδα με φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη, 4.41 στην ομάδα με μη φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη και  6.80% σε αυτούς με διαβήτη, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο ENDO 2018.

Πηγές:
THE ENDOCRINE SOCIETY

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή