Ένα ιδιαίτερο είδος απεικονιστικής εξέτασης εγκεφάλου μπορεί να εντοπίσει αν άνθρωποι με κατάθλιψη θα σημειώσουν βελτίωση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Χρησιμοποιώντας την απεικονιστική εξέταση SPECT, ερευνητές στις Amen Clinics μπόρεσαν να κατηγοριοποιήσουν ασθενείς μετρώντας τη ροή αίματος και τάσεις δραστηριότητας στον εγκέφαλό τους. Αυτό αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα έχουν εφαρμογή στην κατανόηση της κατάθλιψης και της πρόγνωσης και του ρόλου της ως παράγοντα κινδύνου για άνοια.

Ο ψυχίατρος Daniel G. Amen και η ερευνητική του ομάδα συνέκριναν τα SPECT scans 506 ασθενών με κατάθλιψη που ανταποκρίθηκαν στην αγωγή, με τις εξετάσεις 237 ανθρώπων με μερική ύφεση και 106 που δεν ανταποκρίθηκαν.

Μεταξύ όσων δεν ανταποκρίθηκαν στην αγωγή, ερευνητές είδαν χαμηλότερη ροή αίματος στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα στον μετωπιαίο, κροταφικό και βρεγματικό λοβό. Αυτές οι περιοχές επηρεάζονται από τη νόσο Alzheimer.

Ο Amen θεωρεί πως πρόκειται για πολύ σημαντική έρευνα. Γνωρίζοντας ποιος πιθανόν θα έχει βελτίωση στην κατάθλιψη και ποιος όχι θα βοηθήσει τους γιατρούς να είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν πιθανόν περισσότερη βοήθεια και ανάγκη πιο στενής παρακολούθησης.

 

Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου