Εντοπίστηκε νέο όργανο στο σώμα που θα μπορούσε να επηρεάζει σημαντικές νόσους.

Με χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ‘’λεωφόρο κινούμενου υγρού.’’

Στρώσεις του οργανισμού που εκτιμάτο ότι είναι πυκνές, οι συνδετικοί ιστοί, στην πραγματικότητα αλληλοσυνδέονται και είναι διαμερίσματα γεμάτα υγρό.

Ο Dr. Neil Theise, του NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι το εύρημα έχει δυνατότητα να οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική. Λήψη δείγματος του υγρού θα μπορούσε να γίνει ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο.

Το δίκτυο των καναλιών που εντοπίστηκε βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και μεταξύ μυών, διατρέχει το πεπτικό, τους πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα και περιβάλλει αρτηρίες και φλέβες.

Ερευνητές εικάζουν ότι τα διαμερίσματα που είναι γεμάτα υγρό μπορεί ενδεχομένως να δρουν ως απορροφείς κραδασμών που εμποδίζουν τη ρήξη του ιστού στα όργανα μυς και αγγεία, καθώς κινούνται κατά τη φυσιολογική λειτουργία.

Τα κύτταρα του δικτύου μπορεί επίσης ενδεχομένως να παίζουν ρόλο σε πολλές άλλες διαδικασίες του οργανισμού, από τη γήρανση του δέρματος έως τη δυσκαμψία των άκρων και την εξέλιξη φλεγμονωδών νόσων.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει και σε νέους τρόπους αντιμετώπισης ευρείας κλίμακας θεμάτων υγείας, όπως καρκίνο και παθήσεις που συνδέονται με το γήρας.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αναγνωρίζει το interstitium ως χωριστό όργανο και ένα από τα μεγαλύτερα του οργανισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας Νιλ Θάιζε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και τον Πέτρο Μπενία της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά και του Ιατρικού Κέντρου Mount Sinai Beth Israel της Ν. Υόρκης έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports».

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις