Αν κάποιος κάνει χρήση μόνο κάνναβης έχει περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει να καπνίζει και τσιγάρα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρήση κάνναβης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο έναρξης του τσιγάρου σε ανθρώπους που δεν καπνίζουν τσιγάρο.

Η ερευνήτρια Renee Goodwin, του Mailman School of Public Health, δήλωσε οτι η κατανόηση των πιθανών σχέσεων μεταξύ χρήσης κάνναβης και έναρξης του τσιγάρου στους νέους είναι αναγκαία, δεδομένου ότι τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η χρήση κάνναβης είναι πιο συχνή σε εφήβους έναντι της χρήσης τσιγάρων.

Αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Psychiatry, βασίστηκαν σε στοιχεία της National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions 2001-2002 και 2004-2005 και σε απαντήσεις 34.639 ανθρώπων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση κάνναβης συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες έναρξης του καπνίσματος, υποτροπής και συνέχισης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ενήλικες που καπνίζουν τσιγάρο και χρησιμοποιούν κάνναβη είναι λιγότερο πιθανό να διακόψουν το κάπνισμα τσιγάρων έναντι όσων δεν χρησιμοποιούν κάνναβη.

Πρώην καπνιστές που χρησιμοποιούν κάνναβη είναι επίσης πιο πιθανό να υποτροπιάσουν σε κάπνισμα τσιγάρων.

Καθώς η χρήση κάνναβης είναι πιο κοινή από τη διαταραχή χρήσης της, η πιθανή επίδρασή της στη χρήση τσιγάρων στο γενικό πληθυσμό μπορεί ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη από τους υπολογισμούς που βασίζονται σε έρευνες για τη διαταραχή χρήσης κάνναβης μόνο, δήλωσαν ερευνητές.

Πηγές:
Journal of Clinical Psychiatry,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα