Λάτρεις του καφέ που πίνουν περισσότερα από 3 φλιτζάνια την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Βραζιλία.

Επιστήμονες εξέτασαν 4.400 κατοίκους του Sao Paulo για τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και τις συσχέτισαν με μετρήσεις ασβεστίου στη στεφανιαία.

Η Andreia Miranda, του University of Sao Paulo δήλωσε ότι στην έρευνά της ανακάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση περισσότερων από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες ασβεστοποίησης των στεφανιαίων (CAC).

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση και ο καφές δεν φάνηκε να βοηθά τις αρτηρίες καπνιστών.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, ερευνητές εστίασαν σε ανθρώπους 35 έως 74 ετών και σχεδόν 6 στους 10 ήταν λευκοί.

Περίπου 8 στους 10 δήλωσαν ότι ασκούνταν λίγο και τα δυο τρίτα ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι.

Περίπου 3 στους 10 συμμετέχοντες ήταν πρώην καπνιστές, ενώ το 16% κάπνιζε.

Περίπου το 56% δήλωσε ότι έπινε καφέ τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, ενώ σχεδόν το 12% δήλωσε ότι έπινε καφέ περισσότερες από 3 φορές την ημέρα. Σχεδόν όλοι όσοι έπιναν καφέ κατανάλωναν το ρόφημα με καφεΐνη.

Περίπου 10% είχε σοβαρά υψηλές μετρήσεις CAC.

Ωστόσο, ο κίνδυνος CAC φάνηκε να πέφτει καθώς αυξανόταν σταδιακά η κατανάλωση. Περισσότερα από 3 φλιτζάνια την ημέρα συνδέθηκαν με καλύτερη μέτρηση CAC σε σχέση με ένα φλιτζάνι και 1-2 την ημέρα.

Ωστόσο, απομένει να φανεί αν τα 4 ή 5 φλιτζάνια την ημέρα θα έδιναν μεγαλύτερο όφελος, ενώ η ερευνήτρια προειδοποίησε ότι άλλες έρευνες ήδη έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ ενδεχομένως μπορεί να μην προσφέρει οφέλη στην υγεία.

Ο καφές είναι πολύπλοκο μείγμα μετάλλων και διαφόρων συστατικών, εκτός από την καφεΐνη, εξήγησε η ερευνήτρια, επομένως θα μπορούσε η αντιοξειδωτική του δράση, παρά το περιεχόμενο σε καφεΐνη να είναι αυτό που ενισχύει την υγεία της καρδιάς.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου