Νέα έρευνα αναφέρει ότι το στρες στην εγκυμοσύνη δεν είναι καλό για το έμβρυο και ότι η απουσία του βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.

Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Cognitive Neuroscience Society, στη Βοστόνη, το στρες της μητέρας στην εγκυμοσύνη αλλάζει τη νευρική συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο του εμβρύου.

Η Moriah Thomason, του Wayne State University στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι φάνηκε αυτό που υπήρχε ως θεωρία από καιρό αλλά δεν είχε παρατηρηθεί ακόμα σε άνθρωπο, ότι δηλαδή το στρες της μητέρας στην εγκυμοσύνη αντικατοπτρίζεται σε ιδιότητες συνδέσεων στον εγκέφαλο του παιδιού.

Η Thomason εξήγησε ότι η έρευνα σε νεογνά και μεγαλύτερα παιδιά για την κατανόηση της προγενετικής επίδρασης έχει μπερδευτεί από το περιβάλλον μετά τη γέννηση

Ωστόσο πρόσφατες εξελίξεις στις απεικονιστικές εξετάσεις εμβρύων επέτρεψαν στους ερευνητές να έχουν πληροφορίες για μια σημαντική περίοδο της ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Με την εξέταση  (fMRI), οι επιστήμονες ερεύνησαν τη λειτουργική συνδεσιμότητα σε 47 έμβρυα κατά την 30η και 37η εβδομάδα κύησης.

Πολλές από τις συμμετέχουσες ανέφεραν υψηλά επίπεδα κατάθλιψης, άγχους, ανησυχίας και στρες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μητέρες που ανέφεραν υψηλό στρες είχαν έμβρυα με μειωμένη αποτελεσματικότητα στο πώς είναι οργανωμένα τα νευρικά λειτουργικά τους συστήματα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εγκέφαλος δεν αναπτύσσεται με μια σειρά, από τα πιο απλά στα πιο πολύπλοκα συστήματα, αλλά ίσως πρώτα αναπτύσσονται οι περιοχές που θα είναι πιο σημαντικές στη γεφύρωση των συστημάτων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παρεγκεφαλίτιδα παίζει κεντρικό ρόλο στις επιδράσεις που παρατηρήθηκαν, υποδεικνύοντας ότι ενδεχομένως μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην επίδραση του στρες πριν τη γέννηση ή στην αρχή της ζωής.

Πηγές:
Cognitive Neuroscience Society

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πίεση στη μήτρα επηρεάζει τον σχηματισμό των χαρακτηριστικών του προσώπου [μελέτη]
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''