Το να έχει κάποιος καλή οικονομική κατάσταση και στη συνέχεια να τη χάνει, σε μικρή περίοδο, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Σικάγο.

Ερευνητές του Northwestern University, ανέλυσαν στοιχεία 8.714 ενηλίκων, μεταξύ 51 και 61 ετών, και ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν υποστεί ‘’αρνητικό σοκ ευμάρειας΄΄, χάνοντας τουλάχιστον το 75% του πλούτου τους σε 2 χρόνια- είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου τις επόμενες 2 δεκαετίες.

Η Dr. Lindsay Pool, του Northwestern, δήλωσε ότι αύξηση του κινδύνου κατά 50% σε 20 χρόνια είναι μεγάλη.

Ο Dr. Alan M. Garber, του Harvard University, δήλωσε ότι οι οικονομικές απώλειες και η καταστροφή μπορούν να διαταράξουν τις ζωές και να είναι αποτέλεσμα και προάγγελος καταστροφικής εξασθένησης της υγείας. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν αρχικά το 1994, και κάθε 2 χρόνια μέχρι το 2014.

Στην έρευνα, 2.430 εμφάνισαν αρνητικό σοκ ευμάρειας, 749 είχαν απώλεια κεφαλαίου στην έναρξη και 5.535  είχαν συνεχιζόμενη ευμάρεια χωρίς αλλαγή.

Συνολικά πέθαναν 2.823 συμμετέχοντες. Στην ομάδα της θετικής οικονομικής κατάστασης χωρίς σημαντική οικονομική απώλεια, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 30,6 θάνατοι ανά 1.000 ανθρωπο-έτη.

Αντίθετα, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν 64,9 ανα 1.000 ανθρωπο-έτη για όσους είχαν αρνητική πορεία στην οικονομική κατάσταση και 73,4 ανα 1.000 ανθρωπο-έτη για όσους ζούσαν σε ανέχεια.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου υπάρχει ακόμα και όταν ληφθούν υπόψη υπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν, οι άνθρωποι να χάνουν χρήματα λόγω προβλημάτων υγείας.

Αρκετοί παράγοντες μπορούν να συνδεθούν με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, όπως στρες, κατάθλιψη και υπέρταση. Μπορεί να προκύψουν μειωμένα έξοδα για αγαθά που συνδέονται με την υγεία ή κάποιος να μην πηγαίνει συχνά στους γιατρούς ή να μην μπορεί να πάρει τα φάρμακα που ενδεχομένως του έχουν συνταγογραφήσει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Πηγές:
Journal of the American Medical Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο