Ακόμα και μια νύχτα χαμένου ύπνου μπορεί ενδεχομένως να γεμίσει τον εγκέφαλο με κομμάτια πρωτεΐνης που έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer, αναφέρει νέα έρευνα.

Άνθρωποι που στερούνται τον ύπνο για μια νύχτα έχουν μέση και σημαντική αύξηση βήτα -αμυλοειδούς, ουσίας που συσσωρεύεται μεταξύ νευρώνων και δημιουργεί πλάκες που δυσκολεύουν την ικανότητα λειτουργίας του εγκεφάλου, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ο Ehsan Shokri-Kojori, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και μια νύχτα έλλειψης ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των βήτα- αμυλοειδών.

Ο Shokri-Kojori και η ομάδα του επέλεξαν 20 υγιείς ανθρώπους χωρίς ιστορικό εγκεφαλικών διαταραχών, οι οποίοι πέρασαν 2 νύχτες στο εργαστήριο. Τη μια νύχτα τους επετράπη να κοιμηθούν και την δεύτερη δεν κοιμήθηκαν.

Το πρωί υποβλήθηκαν σε απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου για την αξιολόγηση των επιπέδων βήτα αμυλοειδούς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έλλειψη ύπνου συνδεόταν με σημαντική αύξηση της βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο σε σύγκριση με επαρκή ύπνο τη νύχτα.

Επιπλέον, οι αυξήσεις βήτα αμυλοειδούς παρατηρήθηκαν σε περιοχές σημαντικές για τη μνήμη και τη σκέψη, όπως ο ιππόκαμπος και ο θάλαμος.

Ο Dr. Andrew Varga, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι οι ειδικοί εικάζουν ότι κάθε φορά που πυροδοτείται ένας νευρώνας συμβάλλει στην παραγωγή βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Όταν οι άνθρωποι δεν κοιμούνται, οι νευρώνες συνεχίζουν να πυροδοτούνται, πιθανόν οδηγώντας σε συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς.

Είναι επίσης πιθανό ο ύπνος να βοηθά την απομάκρυνση άχρηστων προϊόντων από τον εγκέφαλο, περιλαμβανομένης της βήτα αμυλοειδούς.

Στον ύπνο, οι νευρώνες συρρικνώνονται σε μέγεθος, δημιουργώντας κενό μεταξύ των κυττάρων, το οποίο επιτρέπει στα άχρηστα προϊόντα να απομακρυνθουν με μεγαλύτερη ετοιμότητα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να συνδεθεί άμεσα η έλλειψη ύπνου με τον κίνδυνο νόσου του Alzheimer.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academies of Sciences.

 

Πηγές:
Proceedings of the National Academies of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα