Η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε ταχυπαλμία, αλλά για ορισμένους, ο καφές μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την αρρυθμία, αναφέρουν Αυστραλοί ερευνητές.

Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν ασθενείς με αρρυθμίες να αποφεύγουν την καφεΐνη. Ωστόσο, για τους περισσότερους καρδιοπαθείς, το τσάι και ο καφές είναι ασφαλή και ενδεχομένως ορισμένες φορές μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα των αρρυθμιών, δήλωσαν ερευνητές.

Ο ερευνητής Dr. Peter Kistler, του Baker Heart and Diabetes Institute στη Μελβούρνη, δήλωσε ότι αν και ο καφές αυξάνει τους παλμούς, δεν τους κάνει να χτυπούν ανώμαλα.

Η  νέα έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα του καφέ στον καρδιακό ρυθμό και ο καφές μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει.

Ορισμένοι όμως, μπορεί να παρατηρήσουν ταχυπαλμία μετά τον καφέ, και θα πρέπει να τον αποφεύγουν, δήλωσε ο ερευνητής.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 8 ήδη δημοσιευμένες έρευνες. Όπως σημειώνουν, ολοκλήρωσαν τη μεγαλύτερη επισκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας έως σήμερα, για τον εντοπισμό σχέσης μεταξύ καφέ και αρρυθμίας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ περισσότερων των 228.000 ασθενών, η κατανάλωση καφέ μείωνε τη συχνότητα επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής κατά 6%. Περαιτέρω ανάλυση σε σχεδόν 116.000 ασθενείς ανακάλυψε μείωση 13%.

Επίσης οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη δεν είχε επίδραση όσον αφορά τις κοιλιακές αρρυθμίες.

Μέχρι 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, περίπου 500 mg καφεΐνης, δεν αύξησαν την ένταση ή το ρυθμό των κοιλιακών αρρυθμιών, δήλωσαν ερευνητές.

Επιπλέον, μια έρευνα σε 103 ασθενείς με καρδιακή προσβολή που έλαβαν περίπου 353 mg καφεΐνης την ημέρα ανακάλυψε βελτιωμένους παλμούς και όχι σημαντικές αρρυθμίες.

Δυο έρευνες ωστόσο, ανακάλυψαν αύξηση του κινδύνου κοιλιακών αρρυθμιών σε ασθενείς που κατανάλωναν έως 9-10 φλιτζάνια καφέ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JACC: Clinical Electrophysiology.

Πηγές:
JACC: Clinical Electrophysiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]