Η έλλειψη ενημέρωσης επηρεάζει τα επίπεδα ευτυχίας των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση όπως καταγράφεται στην πρώτη Παγκόσμια Έκθεση Ψωρίασης και Ευτυχίας που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2017. Η Έκθεση υλοποιήθηκε από το Happiness Research Institute σε συνεργασία με το LEO Innovation Lab, μια ανεξάρτητη μονάδα της LEO Pharma που καταγράφει, κατανοεί, και συμβάλλει στη χάραξη πολιτικών υγείας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με ψωρίαση, και τη στήριξη της LEO Pharma.

Καθώς, βάσει της Έκθεσης, το 74% των συμμετεχόντων στην Ελλάδα και παγκοσμίως θεωρεί πως δεν είναι επαρκής η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ψωρίαση, ένα ενδιαφέρον ενημερωτικό video δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους για την ψωρίαση η οποία επηρεάζει πάνω από 200 χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και 125 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Οι ψυχολογικές συννοσηρότητες της ψωρίασης είναι τόσο σοβαρές όσο αυτές με άλλες σοβαρές νόσους, όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, ο καρκίνος, οι νόσοι του ήπατος.  Το στρες είναι κυρίαρχο συναίσθημα για τους Έλληνες με ψωρίαση, αφού το 78% των γυναικών και το 69% των ανδρών νιώθουν πολύ συχνά νευρικότητα και στρες στην καθημερινότητά τους.

H Παγκόσμια Έκθεση Ψωρίασης και Ευτυχίας εξέτασε τον αντίκτυπο σε 6 σημαντικούς τομείς της ζωής των ασθενών όπως η φυσική δραστηριότητα, η συναισθηματική, η κοινωνική, η σεξουαλική, η επαγγελματική και η εκπαιδευτική ζωή. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων, 120.000 άνθρωποι με ψωρίαση από 184 χώρες - ανάμεσά τους και η Ελλάδα -υπογραμμίζουν την ανάγκη βαθύτερης κατανόησης των προβλημάτων που βιώνουν οι ασθενείς, την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού και την ανάγκη χάραξης πιο αποτελεσματικής πολιτικής υγείας που θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με ψωρίαση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση του δείκτη ευτυχίας μεταξύ των 19 χωρών που αναλύθηκαν.  

Χαρακτηριστικό εύρημα της Έκθεσης είναι ότι το 49% παγκοσμίως και το  46% στην Ελλάδα θεωρεί ότι ο γιατρός του δεν κατανοεί τις επιπτώσεις της ψωρίασης στην ψυχική του υγεία. Επίσης, 44% των Ελλήνων με ψωρίαση δηλώνει ανεπαρκή ενημέρωση για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ενώ παγκοσμίως το 55% αισθάνεται αντίστοιχη έλλειψη ενημέρωσης.

Ο Δρ. Ιωάννης Κατσαντώνης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διευθυντής Τζάνειου Νοσοκομείου, επισημαίνει ότι «Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ασθενούς και θεράποντος ιατρού είναι θεμελιώδης και θέτει τις βάσεις για την αποδοχή της νόσου και τη συμμόρφωση στη θεραπεία. Για την οικοδόμησή της είναι σημαντική η κατανόηση, από τους γιατρούς, της ψυχολογικής επιβάρυνσης που βιώνουν οι ασθενείς. Η επίσκεψη στον δερματολόγο και η τεκμηριωμένη επιστημονική ενημέρωση για τις διαθέσιμες θεραπείες είναι κρίσιμη. Οι ασθενείς πρέπει να εμπιστευθούν τον δερματολόγο τους και την εξατομικευμένη θεραπεία που συνιστά καθώς καθορίζει την αποτελεσματικότητά της. Το υγιές δέρμα είναι ο κοινός θεραπευτικός στόχος, ασθενών και γιατρών». 

Σημαντικός δείκτης που μετρήθηκε στην έρευνα είναι η απομόνωση και η μοναξιά που νιώθουν οι άνθρωποι με ψωρίαση, με το 40% παγκοσμίως να νιώθει ως «ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο» που πάσχει από ψωρίαση και όσο πιο σοβαρή είναι η μορφή της ψωρίασης, τόσο το ποσοστό αυξάνεται.

Η κα Τίνα Κουκοπούλου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα «Επιδέρμια» τόνισε ότι «Η Έκθεση απεικονίζει το τι βιώνουν οι ασθενείς με ψωρίαση. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αθρίτιδα ‘Επιδέρμια’ αφουγκράζεται τα αισθήματα των ασθενών και εκφράζει την ανησυχία του. Εκπροσωπώντας τους ασθενείς με ψωρίαση σε πανελλήνιο επίπεδο, ελπίζουμε η Έκθεση να αποτελέσει έμπνευση ώστε οι ασθενείς να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο την ψωρίαση, να επιδιώξουν ουσιαστική επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας, και να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη καθημερινότητα, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους. Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε ουσιαστικές δράσεις ενημέρωσης για τη μείωση της στιγματοποίησης και να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών».

Διαβάστε εδώ την Παγκόσμια Έκθεση Ψωρίασης και Ευτυχίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα