Μια συνεδρία διαλογισμού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους, αναφέρει νέα μικρή έρευνα.

Ο John Durocher, επίκουρος καθηγητής φυσιολογίας στο Michigan Technological University, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς του δείχνουν καθαρή μείωση του άγχους την πρώτη ώρα μετά τη συνεδρία διαλογισμού. Το άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Επίσης τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το άγχος ήταν σημαντικά χαμηλότερο μία εβδομάδα μετά από τη συνεδρία.

Οι ερευνητές επέλεξαν 14 συμμετέχοντες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση αλλά υψηλά επίπεδα άγχους και αξιολόγησαν τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση και την αρτηριοσκλήρυνση πριν και μετά από μια συνεδρία διαλογισμού για αρχάριους, υπό επίβλεψη, διάρκειας 60 λεπτών.

Ο Durocher εξήγησε ότι η νέα έρευνα είναι διαφορετική, επειδή εξέτασε την επίδραση ενός διαλογισμού στο άγχος και στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ άλλες έρευνες έχουν εξετάσει την επίδραση μετά από αρκετές ημέρες ή εβδομάδες διαλογισμού.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Physiological Society στο Σαν Ντιέγκο.

Έδειξε ότι συνεδρία μιας ώρας είχε εμφανή οφέλη. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνέχισαν να κάνουν διαλογισμό και μια εβδομάδα αργότερα είχαν περισσότερη βελτίωση.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες είχαν επίσης μειωμένο μηχανικό στρες στις αρτηρίες μια ώρα μετά το διαλογισμό. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του στρες σε όργανα όπως ο εγκέφαλος και οι νεφροί και στην πρόληψη παθήσεων όπως η υπέρταση.

Ο ειδικός πρόσθεσε, ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως μια συνεδρία διαλογισμού μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε όσους έχουν μέτρια επίπεδα άγχους.

Πηγές:
American Physiological Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα