Το καλοκαίρι είναι πρακτικά εδώ και για πολλούς από εμάς αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε στο σώμα μας ό,τι μας προβληματίζει ή μας ενοχλεί.

Είτε επιθυμούμε μια μικρή βελτίωση - όπως να απαλλαγούμε από τις ατέλειες και το τοπικό πάχος, για να νιώθουμε άνετα φορώντας το μπικίνι μας - είτε επιθυμούμε μεγαλύτερη αλλαγή - όπως αυτή την αύξηση στήθους, που πάντα είχαμε στο μυαλό μας να κάνουμε, αλλά μέχρι τώρα την αναβάλαμε…

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών αναλύει τις τρεις πιο hot τάσεις της πλαστικής χειρουργικής φέτος το καλοκαίρι.

Στόχος Νο 1: Το στήθος των ονείρων σας

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στήθους, όπως η αύξηση του μαστού, η ανόρθωση ή η μείωσή του, είναι δημοφιλείς επιλογές πλαστικής χειρουργικής για τις γυναίκες.

«Ρίξτε μια ματιά στο στήθος σας. Θα θέλατε να ήταν πιο πλούσιο; Οι γυναίκες επιλέγουν αυτή τη χειρουργική επέμβαση για να αυξήσουν το φυσικό τους μέγεθος, για να αποκαταστήσουν την απώλεια όγκου μετά από μία εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, για να μειώσουν το μέγεθος και, κυρίως, το βάρος που νιώθουν και, γενικότερα, για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους», επισημαίνει ο κύριος Γαΐτάνης. Όποια και αν είναι η αιτία για την επιλογή πλαστικής στήθους, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και πολύ φυσικά. «Χρησιμοποιούμε εμφυτεύματα σιλικόνης νέας γενιάς, για να ικανοποιήσουμε τις συγκεκριμένες επιθυμίες κάθε ασθενή και να δώσουμε το σωστό μέγεθος και σχήμα, σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα» συμπληρώνει. Συνήθως δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο. Συνιστάται άδεια από την εργασία για 2-3 μέρες.

Στόχος Νο 2: «Εξαφάνιση» τοπικού πάχους με λιποαναρρόφηση

Για τους περισσότερους από εμάς, το «λιώσιμο» στο γυμναστήριο και η σωστή διατροφή δεν αρκούν για ένα τέλειο σώμα στην  παραλία. Η λιποαναρρόφηση σίγουρα μπορεί να βοηθήσει. «Με την μέθοδο αυτή αφαιρούμε το επίμονο λίπος (λίπος που είναι ανθεκτικό σε διατροφή και άσκηση), στοχεύοντας τις προβληματικές περιοχές. Τα λιποκύτταρα, που αφαιρούνται, δεν ξανασχηματίζονται, όσα κιλά και να ξαναπάρουμε. Στην περίπτωση, όμως, που προστεθεί βάρος, αυτό θα κατανεμηθεί σε άλλες περιοχές του σώματος και δεν θα εμφανιστεί στην συγκεκριμένη περιοχή» τονίζει ο ειδικός. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στο καθημερινό του πρόγραμμα μετά από 2 ημέρες, ενώ το πρήξιμο – μελάνιασμα, που θα εμφανιστεί τοπικά μετά την επέμβαση, υποχωρεί σταδιακά. Συνήθως δεν είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στην κλινική. Αυτή η διαδικασία είναι μια εξαιρετική επιλογή τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, που θέλουν ένα καλύτερο σώμα αυτό το καλοκαίρι.

Στόχος Νο 3: Σφικτή κοιλιά με κοιλιοπλαστική

Μία, ακόμη, διαδεδομένη επέμβαση ενόψει καλοκαιριού είναι και η κοιλιοπλαστική, κατάλληλη για άντρες και για γυναίκες. Ιδανικός υποψήφιος είναι κάποιος με κανονικό ή ελαφρά αυξημένο σωματικό βάρος, με χαλαρωμένο δέρμα, που περισσεύει στην περιοχή της κοιλιάς (συνήθως αποτέλεσμα μεγάλης απώλειας βάρους ή μετά από εγκυμοσύνη στις γυναίκες), καθώς και χαλαρούς κοιλιακούς μυς. «Με την κοιλιοπλαστική αφαιρούμε το περίσσιο λίπος, συσφίγγοντας τους μυς της κοιλιάς και λεπταίνοντας την περιοχή της μέσης», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός. Αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης είναι μία επίπεδη, γραμμωμένη κοιλιά. Σε περιπτώσεις μικρής χαλάρωσης, η επέμβαση μπορεί να γίνει ακόμη και με τοπική αναισθησία και να επιστρέψει ο ασθενής στο σπίτι του αυθημερόν. Σε μεγαλύτερη χαλάρωση, χρειάζεται γενική αναισθησία και παραμονή στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Μετά από μία εβδομάδα επιτρέπεται η επιστροφή στην εργασία και η συνολική αποθεραπεία είναι συνήθως 3 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, αν το βάρος παραμείνει σταθερό, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Τι να αποφύγετε

•   Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία μια εβδομάδα πριν από την επέμβαση.

•   Ενημερώστε τον γιατρό για το αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ώστε να σας συμβουλέψει για την συνέχειά της.

•   Απαγορεύεται το αλκοόλ 48 ώρες πριν από την επέμβαση.

•   Απαγορεύεται η ασπιρίνη, για τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από το χειρουργείο. Μπορείτε να λαμβάνετε παρακεταμόλη.

•   Εάν καπνίζετε, είναι σημαντικό να το ελαττώσετε σημαντικά ή, ακόμη καλύτερα, να το κόψετε.

•   Το πρωί πριν από την επέμβαση κάνετε ένα ντους ή μπάνιο στο σώμα σας και λούστε τα μαλλιά σας, αλλά μην χρησιμοποιήσετε σπρέι μαλλιών ή άλλα προϊόντα. Μην βάλετε καθόλου κρέμες.

•   Κανονίστε από πριν την μεταφορά σας προς και από το νοσοκομείο.

•   Προμηθευτείτε έναν ειδικό κορσέ ή έναν αθλητικό στηθόδεσμο (ανάλογα το χειρουργείο), όπως θα σας ενημερώσει ο γιατρός.

Την ημέρα της επέμβασης

•   Προγραμματίστε να βρίσκεστε μία ώρα νωρίτερα στο νοσοκομείο, ώστε να γίνει ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει την προηγούμενη μέρα.

•   Απαγορεύεται να φάτε και να πιείτε για τουλάχιστον 6 ώρες πριν από την επέμβαση.

•   Αφαιρέστε βερνίκι νυχιών, φακούς επαφής, κοσμήματα και μακιγιάζ,  πριν ξεκινήσετε από το σπίτι σας για το νοσοκομείο.

•   Φορέστε άνετα, φαρδιά ρούχα.

•   Μετά την επέμβαση επιστρέφετε στο σπίτι σας το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή την επόμενη, ανάλογα με την περίπτωση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο