Τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμένουν επικίνδυνα υψηλά σε πολλά μέρη του κόσμου. Νέα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δείχνουν ότι 9 στους 10 ανθρώπους εισπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων. Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό θανάτων 7 εκατομμυρίων ανθρώπων, που προκαλούνται κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική (εξωτερική) και οικιακή ρύπανση.

"Η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί όλους μας, αλλά οι φτωχοί και οι περιθωριοποιημένοι άνθρωποι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της επιβάρυνσης", αναφέρει ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. "Είναι απαράδεκτο ότι πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι - οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά - εξακολουθούν να εισπνέουν  ρύπους κάθε μέρα. Αν δεν λάβουμε επείγουσα δράση για την ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν θα φτάσουμε ποτέ κοντά στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. "

Ο μολυσμένος αέρας που διεισδύει βαθιά στους πνεύμονες και στο καρδιαγγειακό σύστημα, προκαλεί ασθένειες όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα, χρόνιες αποφρακτικές πνευμονικές ασθένειες και αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας.

Μόνο η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα προκάλεσε περίπου 4,2 εκατομμύρια θανάτους το 2016, ενώ η οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση από το μαγείρεμα με τα ρυπογόνα καύσιμα και τις τεχνολογίες επέφερε κατά την ίδια περίοδο 3,8 εκατομμύρια θανάτους.

Περισσότερο από το 90% των θανάτων που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση συμβαίνουν στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, κυρίως στην Ασία και την Αφρική, ακολουθούμενες από χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την Ευρώπη και την Αμερική. 

Την ίδια στιγμή, ο WHO αναγνωρίζει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες, προκαλώντας περίπου το ένα τέταρτο (24%) όλων των θανάτων από καρδιακές παθήσεις, 25% από εγκεφαλικό επεισόδιο, 43% από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και 29% από καρκίνο του πνεύμονα.

"Πολλές από τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη υπερβαίνουν τα επίπεδα κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού για την ποιότητα του αέρα περισσότερο από 5 φορές, γεγονός που αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων", λέει η Δρ. Maria Neira, Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Στοιχείων Υγείας.   

Ενώ τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι τα επίπεδα ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα υψηλά στα περισσότερα μέρη του κόσμου, λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Για παράδειγμα,  το πρόγραμμα Pradhan Mantri Ujjwala Yojana της Ινδίας έδωσε τη δυνατότητα σε 37 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας  να στραφούν στην καθαρή χρήση οικιακής ενέργειας, ενώ η πόλη του  Μεξικού έχει δεσμευτεί για καθαρότερα πρότυπα οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στα λεωφορεία χωρίς αιθάλη και την απαγόρευση ιδιωτικών αυτοκινήτων ντίζελ μέχρι το 2025. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας