Στους παράγοντες αύξησης  κινδύνου για άνοια περιλαμβάνονται η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, ο ΔΜΣ και η ποσότητα ύπνου, αναφέρει ανάλυση.

Ερευνητές του Boston University School of Medicine μελέτησαν στοιχεία από τη Framingham Heart Study, από το 1979 μέχρι το 1983. Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Journal of Alzheimer's Disease.

Η έρευνα είναι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης όσον αφορά τον εντοπισμό νέων συνδυασμών παραγόντων που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας μελλοντικά.

Ο ερευνητής Dr. Rhoda Au, δήλωσε ότι εστιάζοντας σε τροποποιήσιμους παράγοντές κινδύνου ελπίζει να εντοπίσει παράγοντες κινδύνου για νόσο που μπορούν να αλλάξουν ανοίγοντας την πιθανότητα πρόληψης της άνοιας.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχειά 2.461 συμμετεχόντων και αν διαγνώστηκαν στη συνέχεια με άνοια.

Η έρευνα εντόπισε ότι σε 30 χρόνια υπήρχαν 96 διαγνώσεις άνοιας στους άντρες και 131 στις γυναίκες.

Ισχυρά συνδέονταν με την άνοια η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση (χηρεία), ο χαμηλότερος ΔΜΣ και ο λιγότερος ύπνος. Στη μέση ηλικία

ο κίνδυνος άνοιας σε ομάδες 50-59 και 60-65 ετών ήταν 3,4 φορές και 9,8 μεγαλύτερος από την ομάδα 40-49 αντίστοιχα.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν γιατρούς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν ασθενείς να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δημογραφικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής που δεν είναι παρεμβατικοί και ακριβοί ώστε να εφαρμοστούν μπορούν να αξιολογηθούν στη μέση ηλικία και πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για την τροποποίηση του κινδύνου άνοιας αργότερα στην προχωρημένη ενήλικο ζωή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκαιρος εντοπισμός καρκίνου στο στομάχι με απλή στοματική έκπλυση [μελέτη]
Πιθανή σχέση μεταξύ διαταραχής μετατραυματικού στρες και αυτισμού [μελέτη]
Σταφιδόνερο: Έχει πράγματι οφέλη;