Η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για επίκτητη απώλεια ακοής στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Nutrition.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για την επίδραση 3 πλάνων διατροφής (AMED, DASH και AHEI-2010) σε 70.966 γυναίκες. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για 22 χρόνια κατά μέσον όρο, στη διάρκεια των οποίων έδιναν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή κάθε 4 χρόνια και για την ακοή.

Οι γυναίκες που ακολούθησαν πιο στενά τη μεσογειακή διατροφή ή τη διατροφή DASH είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο μέτριας ή σοβαρής απώλειας ακοής σε σχέση με αυτές των οποίων η διατροφή ήταν ανθυγιεινή.

Σε 33.000 από τις γυναίκες που έδωσαν πιο λεπτομερείς πληροφορίες για την ακοή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μειωμένος κίνδυνος ενδεχομένως μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερος από 30% και μπορεί ενδεχομένως να επεκτείνεται και στη διατροφή AHEI-2010.

Αυτά τα πλάνα υγιεινής διατροφής γενικά είναι υψηλά σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης χαμηλά λιπαρά καθώς και χαμηλό νάτριο.

Πηγές:
Journal of Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD