Η αριστεία στην προστασία της φύσης σε ολόκληρη την Ευρώπη βραβεύτηκε χθες στις Βρυξέλλες από τον επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Καρμένου Βέλα. Ανάμεσα στους νικητές βρίσκονται και  δύο έργα από την Ελλάδα. Τα Βραβεία Natura 2000 επιβραβεύουν επιτυχημένα παραδείγματα προστασίας της φύσης από όλη την ΕΕ και έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρώπης, το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Οι έξι νικητές, οι οποίοι επελέγησαν από 25 επικρατέστερες υποψηφιότητες, δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία.

Η ελληνική δράση για τη βελτίωση της συνύπαρξης με την αρκούδα κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Συγκερασμός συμφερόντων-αντιλήψεων». Χάρη στη δράση, στην οποία ηγείται η ΜΚΟ ΚΑΛΛΙΣΤΩ στον νομό Καστοριάς, άνοιξε ένας σημαντικός διάδρομος για την καφέ αρκούδα μεταξύ Ελλάδας και Δυτικών Βαλκανίων, μειώθηκαν δραστικά οι θάνατοι των ζώων και αυξήθηκε η αποδοχή τους από τις τοπικές κοινότητες. Επίσης, λήφθηκαν μέτρα για την πρόληψη ατυχημάτων ζώων με διερχόμενα οχήματα σε έναν νέο αυτοκινητόδρομο, δημιουργήθηκε δίκτυο ιδιοκτητών σκύλων-φυλάκων, και εγκαταστάθηκαν ειδικοί κάλαθοι άχρηστων και ηλεκτρικές απροσπέλαστες από τις αρκούδες περιφράξεις, για την προστασία της μελισσοκομίας και των οπωρώνων.

Ένα σχέδιο για την προστασία του Ασπροπάρη σε τρεις ηπείρους κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση». Χάρη στη σύμπραξη μεταξύ των μελών της BirdLife στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και της WWF Ελλάδας εκπαιδεύτηκαν στον έλεγχο του παράνομου εμπορίου του συγκεκριμένου γύπα 178 τελωνειακοί στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Επίσης, χορηγήθηκε βοήθεια σε γεωργούς στη Βουλγαρία, ώστε να φροντίσουν βοσκότοπους του γύπα, εκτελέστηκαν εργασίες μόνωσης σε 400 ηλεκτρικούς πυλώνες στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και καταρτίστηκε σχέδιο δράσης διεθνών ειδών από δίκτυο εμπειρογνωμόνων από 26 χώρες για την προστασία του Ασπροπάρη κατά μήκους της μεταναστευτικής οδούς του.

Το Natura 2000 είναι ένα δίκτυο σε όλη την ΕΕ με 27 500 προστατευόμενες περιοχές που καλύπτουν το 18% της χερσαίας έκτασης και το 7% των θαλάσσιων περιοχών της. Το δίκτυο, το οποίο συνδυάζει την προστασία της φύσης με τη βιώσιμη χρήση της γης και την οικονομική δραστηριότητα, έχει σκοπό να προστατεύσει και να ενισχύσει τη φυσική κληρονομιά της Ευρώπης, καθώς και να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των πλέον πολύτιμων και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών της ηπείρου μας.

 «Μου δίνεται και πάλι το προνόμιο να τιμήσω τους ανθρώπους πίσω από τα έργα που βραβεύουμε σήμερα, οι οποίοι εργάζονται άοκνα για τη διατήρηση της κοινής φυσικής κληρονομιάς μας και για τη στήριξη της εξαιρετικής βιοποικιλότητας της Ευρώπης. Φέτος, στο πλαίσιο των βραβείων για τους πολίτες της ΕΕ, πάνω από 50.000 άτομα ψήφισαν το έργο που προκρίνουν, γεγονός που αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η φύση για τους Ευρωπαίους. Ο σημερινός εορτασμός των προσπαθειών που καταβάλλονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση της βιοποικιλότητας θα συνεχίσει με την επίσημη ημέρα της ΕΕ για το δίκτυο Natura 2000 στις 21 Μαΐου.» , δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Καρμένου Βέλα, κατά την ανακοίνωση των νικητών σε ειδική τελετή χθες στις Βρυξέλλες.

 Φέτος το βραβείο των Ευρωπαίων πολιτών κέρδισε το Σχολείο της Φύσης στην Πορτογαλία, που ιδρύθηκε από το Κέντρο Παρακολούθησης και Ερμηνείας του Περιβάλλοντος του δήμου Viana do Castelo με στόχο να προτρέψει στους μαθητές να πλησιάσουν τη μοναδική φυσική κληρονομιά τους στο πλαίσιο του Natura 2000. Το πρόγραμμα διοργανώνει επιτόπιες μαθητικές επισκέψεις, έτσι ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τη φύση, καθώς και κύκλους κατάρτισης για διδάσκοντες με θέμα τη βιωσιμότητα και την προστασία της φύσης. Συνολικά 20.000 άτομα έχουν ήδη συμμετάσχει σε αυτό.

Και οι νικητές στις άλλες πέντε κατηγορίες είναι...

Το βραβείο στην κατηγορία «Διατήρηση» απονεμήθηκε στην Σύμπραξη κατά της δηλητηρίασης των βασιλαετών, με επικεφαλής την BirdLife Ουγγαρίας. Σε 20 προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 στην Ουγγαρία και στους γύρω οικοτόπους οργανώθηκαν δράσεις για τον εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων, την καταγραφή των ποσοστών θνησιμότητας, την προστασία των φωλιών και τη συμμαχία οικολόγων, κυνηγών, αστυνομικών αρχών και κτηνιάτρων στην καταπολέμηση της θανάτωσης των βασιλαετών. Από την αρχή του εν λόγω προγράμματος έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των περιπτώσεων δηλητηρίασης και τα τελευταία δύο έτη εφαρμογής του ο αναπαραγωγικός τους πληθυσμός αυξήθηκε κατά 36%.

Το ισπανικό πρόγραμμα Natura 2000: Σύνδεση των πολιτών με τη βιοποικιλότητα, που υλοποιούν η  SEO / BirdLife και το πρακτορείο ειδήσεων Agencia EFE, κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «επικοινωνία» για τις προσπάθειές τους να ευαισθητοποιήσουν τον πληθυσμό μέσω ντοκιμαντέρ, εργαστηρίων, καθώς και με τη μετάδοση ειδήσεων και άλλων πληροφοριών σε 50 σουπερμάρκετ. Χάρη στις εν λόγω δράσεις ο αριθμός των ατόμων που αναγνωρίζουν τον όρο Natura 2000 αυξήθηκε από 10% σε 22% στην Ισπανία. Επίσης το 90% όσων γνωρίζουν το δίκτυο επιλέγει να επισκεφτεί και προστατευόμενες περιοχές του δικτύου.

Το βραβείο στην κατηγορία «κοινωνικο-οικονομικά οφέλη», το οποίο απονέμεται σε πρωτοβουλίες που καταδεικνύουν ότι η διατήρηση της φύσης και η οικονομική ανάπτυξη είναι συμβατές, απονεμήθηκε σε ένα έργο LIFE για την αποκατάσταση ασβεστολιθικών εκτάσεων στην Εσθονία. Το έργο, το οποίο διαχειρίζεται η Περιβαλλοντική Επιτροπή της Εσθονίας σε συνεργασία με άλλους εταίρους, κατάφερε να αποκαταστήσει ασβεστολιθικές εκτάσεις  σε 19 περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε στενή συνεργασία με πάνω από 600 γαιοκτήμονες και τοπικούς αγρότες, εφαρμόζοντας ειδικές αγροπεριβαλλοντικές δράσεις.  Το έργο βοήθησε τους γεωργούς να παραγάγουν πρόσθετα έσοδα από την εκμετάλλευση της ξυλείας που συνέλεξαν κατά τις δράσεις αποκατάστασης και από το εμπόριο κρέατος και του μαλλιού που προήλθαν από τις εκτεταμένες δραστηριότητες βοσκής.

Να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε συμμετέχει άμεσα στο δίκτυο Natura 2000 — επιχειρήσεις, κυβερνητικές αρχές, ΜΚΟ, εθελοντές, ιδιοκτήτες γης, εκπαιδευτικά ιδρύματα ή άτομα. Φέτος υποβλήθηκαν συνολικά 75 αιτήσεις από ολόκληρη την Ευρώπη, εκ των οποίων 25 συμπεριλήφθηκαν σε κατάλογο προεπιλογής.  Στη συνέχεια, μια κριτική επιτροπή υψηλού επιπέδου επέλεξε τους νικητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου