Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ, η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος και υψηλότερη συχνότητα-αριθμό τσιγάρων που καπνίζονται ανά ημέρα.

Το εύρημα θα μπορούσε να επηρεάσει προσπάθειες δημόσιας υγείας για τη μείωση των κινδύνων στην υγεία που συνδέονται με την παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Ερευνητές στη Γαλλία και τη Βρετανία ανέλυσαν γενετικές ποικιλομορφίες με γνωστή επίδραση στον ΔΜΣ, στο ποσοστό σωματικού λίπους και στην περίμετρο μέσης σε σχεδόν 450.000 ανθρώπους και αξιολόγησαν τη συμπεριφορά καπνίσματος, τον αριθμό των τσιγάρων ανα ημέρα και την ηλικία έναρξης του καπνίσματος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνική που είναι πιο πιθανό από παραδοσιακές έρευνες παρατήρησης να δείχνουν αιτιατή σχέση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας άνθρωπος με υψηλότερο ΔΜΣ, ποσοστό σωματικού λίπους και περίμετρο μέσης είναι πιο πιθανό να είναι καπνιστής και να καπνίζει περισσότερο από άνθρωπο φυσιολογικού βάρους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, άλλοι κοινωνικοί-δημογραφικοί παράγοντες μπορεί ενδεχομένως να έχουν επηρεάσει επίσης τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας.

 

Πηγές:
BMJ,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο