Σε πείραμα ομάδας του University of California, Los Angeles, σε θαλάσσια σαλιγκάρια Aplysia californica που εκπαιδεύτηκαν να εμφανίσουν ορισμένες συνήθειες, ερευνητές αφαίρεσαν το RNA από το νευρικό τους σύστημα, που στη συνέχεια μεταμοσχεύτηκε σε μη εκπαιδευμένα θαλάσσια σαλιγκάρια για να φανεί αν είχαν τις ίδιες συνήθειες.

Το πείραμα είχε επιτυχία. Οι ερευνητές έκαναν μικρά ηλεκτροσόκ σε σαλιγκάρια δότες αναμνήσεων, που στη συνέχεια έγιναν πιο επιφυλακτικά στο άγγιγμα.

Όταν μεταμοσχεύθηκε το RNA τους στα σαλιγκάρια που έλαβαν τις αναμνήσεις, αυτά αμέσως έγιναν πιο δειλά στο επικείμενο άγγιγμα σαν να είχαν δεχτεί ηλεκτροσόκ.

Οι ερευνητές μετέφεραν τις αναμνήσεις σε νέα σαλιγκάρια, που αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο. Οι αναμνήσεις δεν ήταν πολύπλοκες, αλλά αυτές ενός ερεθίσματος και της αντίδρασης σε αυτό.

Ο David L. Glanzman, δήλωσε ότι μπόρεσε να μεταφέρει μνήμες χρησιμοποιώντας το RNA. Σε διαταραχές μνήμης, όπως η άνοια, η νόσος Alzheimer και η διαταραχή μετατραυματικού στρες, αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε μέρος του RNA που παράγει μάθηση είναι πιθανό να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για την ανάπτυξη νέων και πιο αποτελεσματικών αγωγών.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα πλάσματα είναι πολύ διαφορετικά από τους ανθρώπους. Δεν έχουν έναν ‘’εγκέφαλο’’ με τον ίδιο τρόπο που έχει ο άνθρωπος αλλά νευρικές ομάδες διασκορπισμένες στο σώμα και μόνο 20.000 νευρώνες έναντι 100 δισ. νευρώνων που έχει ο άνθρωπος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο eNeuro.

Πηγές:
eNeuro.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]