Αρχικές δοκιμές δείχνουν ότι είναι υποσχόμενο, εμβόλιο που θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή ανθρώπων με καρκίνο στον εγκέφαλο.

Άνθρωποι με γλοιοβλάστωμα που έλαβαν μέρος στην έρευνα έζησαν περισσότερο από διπλάσιο χρόνο σε σχέση με όσους ακολουθούσαν τη συνήθη αγωγή σε πολλές περιπτώσεις.

Το εμβόλιο δρα χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού για τη στόχευση του καρκίνου.

Στη δοκιμή φάσης 3, σε 331 ασθενείς, δόθηκε σε 232 από αυτούς το εμβόλιο DCVax επιπλέον της αγωγής, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν placebo επιπλέον της συνήθους αγωγής.

Το εμβόλιο δρα λαμβάνοντας δενδριτικά κύτταρα από τον ασθενή και συνδυάζοντάς τα με δείγμα των όγκων τους.

Όταν το εμβόλιο εγχέεται πάλι στον ασθενή, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον καρκίνο και επιτίθεται.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Translatioanl Medicine ανακάλυψαν ότι όσοι συμμετείχαν στη δοκιμή επέζησαν περισσότερο από 23 μήνες κατά μέσον όρο μετά την εγχείρηση, με 100 να ζουν 40,5 μήνες κατά τη διάρκεια της ανάλυσης.

Ο καθηγητής Keyoumars Ashkan, του King's College Hospital στο Λονδίνο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδωσαν νέα ελπίδα στους ασθενείς και τους γιατρούς.

Αν και χρειάζεται να περιμένουμε την καταληκτική διαπίστωση μέχρι να είναι διαθέσιμα τα τελικά στοιχεία, η έρευνα δείχνει σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση ασθενών με γλοιοβλάστωμα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις