Νέα έρευνα του University of Arizona, δείχνει ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα καπνίσματος και τα χαμηλότερα επίπεδα άσκησης μετά το διαζύγιο μπορεί ενδεχομένως να είναι αιτίες του πρόωρου θανάτου των διαζευγμένων.

Ο Kyle Bourassa, ήταν ο κύριος ερευνητής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Behavioral Medicine. Όπως δήλωσε, γνωρίζουμε ότι η οικογενειακή κατάσταση συνδέεται με την ψυχική και σωματική υγεία και μια οδός από το διαζύγιο στον κίνδυνο υγείας είναι μέσω συμπεριφορών όπως το κάπνισμα και η άσκηση.

Επίσης, συμπεριφορές υγείας συχνά συνδέονται με ψυχολογικές μεταβλητές, όπως η ικανοποίηση από τη ζωή.

Ο Bourassa και οι συνεργάτες του David Sbarra και John Ruiz, βάσισαν τα ευρήματα σε στοιχεία της έρευνας English Longitudinal Study of Aging, με ανθρώπους άνω των 50 ετών που ζουν στη Βρετανία. Η έρευνα περιέλαβε 7 κύματα στοιχείων που συνέλεγαν οι ερευνητές κάθε 2 χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 5.786 συμμετεχόντων, 926 από τους οποίους ήταν διαζευγμένοι ή χωρισμένοι και δεν είχαν ξαναπαντρευτεί και των υπόλοιπων που είχαν παντρευτεί.

Εξέτασαν την ικανοποίηση από τη ζωή, τη συχνότητα άσκησης και έλαβαν μετρήσεις της πνευμονικής λειτουργίας και της φλεγμονής.

Παρακολούθησαν επίσης ποιοι πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας και ανακάλυψαν ότι οι χωρισμένοι είχαν 46% αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας έναντι των παντρεμένων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι χωρισμένοι συμμετέχοντες- ιδιαίτερα γυναίκες- ανέφεραν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή σε σχέση με παντρεμένους. Αυτή με τη σειρά της προέβλεπε χαμηλότερα επίπεδα άσκησης, που συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Χωρισμένοι συμμετέχοντες ήταν επίσης πιο πιθανό από παντρεμένους να καπνίζουν και είχαν φτωχότερη πνευμονική λειτουργία που προέβλεπε πρόωρη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη μεταβλητές, όπως φύλο, υγεία, ηλικία και κοινωνικό -οικονομικό επίπεδο.

Αν και η έρευνα δεν εξέτασε αναλυτικά την αιτία που το διαζύγιο φαίνεται να συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα καπνίσματος και λιγότερη άσκηση, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι χωρισμένοι δεν έχουν πια συζύγους στους οποίους να λογοδοτούν για τις συμπεριφορές υγείας τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα