Η ευρεία χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων για παιδιά και εφήβους με προβλήματα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη θέτοντάς τους σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, αναφέρει νέα έρευνα

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα χρησιμοποιούνται στα παιδιά για μη ψυχωσικές διαταραχές όπως η ΔΕΠΥ.

Ήταν γνωστό ότι αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά το πώς δεν ήταν σαφές.

Ο Dr. John Newcomer, του Florida Atlantic University, δήλωσε ότι τις προηγούμενες 2 δεκαετίες εμφανίστηκε σημαντική αύξηση χρήσης αντιψυχωσικών στα παιδιά, στις ΗΠΑ.

Η έρευνα περιέλαβε 144 παιδιά και εφήβους ηλικίας 6 έως 18 ετών, με τουλάχιστον μια ψυχική διαταραχή, που ήδη εθεωρείτο ότι χρειάζονται αγωγή με αντιψυχωσικά φάρμακα.

Έλαβαν αγωγή για 12 εβδομάδες με ένα από τρια αντιψυχωσικά. Aripiprazole, olanzapine ή risperidone.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν αλλαγές στον οργανισμό και στο κοιλιακό λίπος, καθώς και την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ανακάλυψαν σημαντικές αυξήσεις στο σωματικό λίπος σε όλους τους ασθενείς και κυρίως σε όσους έλαβαν olanzapine.

Υπήρχαν επίσης αυξήσεις στο υποδόριο και σπλαχνικό κοιλιακό λίπος που συνδέονται  με μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, υπέρτασης και διαβήτη 2.

Η Dr. Ginger Nicol του Washington University δήλωσε ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους μεταβολικούς κινδύνους χρήσης αντιψυχωσικών στα παιδιά και αυτός τους οδήγησε στην έρευνα.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν να αξιολογείται προσεκτικά ο κίνδυνος έναντι του οφέλους.

Αν πρέπει να ακολουθηθεί τέτοια αγωγή θα πρέπει ειδικοί να παρακολουθούν το σωματικό βάρος, το σάκχαρο, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και στη συνέχεια να είναι προετοιμασμένοι να αλλάξουν πορεία αν δουν ανεπιθύμητες ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν το μακροπρόθεσμο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

Πηγές:
JAMA Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού