Η φυσική δραστηριότητα είναι πλέον αναγκαία για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων.  Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της έρευνας που παρουσίασε ο κ. Παναγιώτης Βιτάλης από το Πανεπιστήμιο Wolverhampton του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), στο πλαίσιο του Ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας, EULAR 2018, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Σε επέκταση προηγούμενων ερευνών της ομάδας, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν ήδη υιοθετηθεί από τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ρευματολογίας (EULAR), στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθούν α) η αντίληψη των νοσούντων που έχουν χαρακτηρισθεί με ρευματικές νόσους αναφορικά με την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας και β) οι προτιμήσεις των νοσούντων αναφορικά με τις βασικές αρχές (είδος, ένταση, διάρκεια, συχνότητα) και τον τρόπο τέλεσης της φυσικής δραστηριότητας.

197 νοσούντες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν ενήμεροι για τα ευεργετικά οφέλη της φυσικής δραστηριότητας, που σύμφωνα με την αντίληψή τους βελτιώνει τρεις βασικούς τομείς υγείας: τη λειτουργική ικανότητα (62.5%), την ψυχική υγεία (53.5%) και τη γενικότερη υγεία (29.7%). Όσον αφορά τις προτιμήσεις των νοσούντων σχετικά με τις αρχές και τον τρόπο τέλεσης της φυσικής δραστηριότητας, προέκυψαν τα εξής:

  • 38.1% προτιμά το κολύμπι
  • 41.7% προτιμά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα
  • 49.3% προτιμά η διάρκειά της να είναι περίπου μία ώρα
  • 45.2% προτιμά η συχνότητα να είναι 2-3 φορές την εβδομάδα
  • 29.4% προτιμά η φυσική δραστηριότητα να απαρτίζεται από πρωτόκολλα που θα συνδυάζουν εξατομικευμένες ασκήσεις, θα τελούνται υπό επιτήρηση αλλά και με ομαδικό χαρακτήρα

Συμπερασματικά:

  • Δεδομένου ότι καθίσταται αποδεδειγμένη πλέον η ευεργετική αξία της φυσικής δραστηριότητας σε νοσούντες με ρευματικά νοσήματα και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα αναφορικά με την αντίληψη των νοσούντων από την εν λόγω μελέτη, η φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να προωθηθεί πιο ενεργά από τους επαγγελματίες υγείας με γνώμονα τη βέλτιστη αντιμετώπιση της νόσου.
  • Στοχεύοντας στη δημιουργία επιτυχημένων προγραμμάτων φυσικής δραστηριότητας σε νοσούντες με ρευματικές νόσους, απαιτούνται περισσότερες ποιοτικές μελέτες με αντιπροσωπευτικά δείγματα και δημογραφικά στοιχεία ώστε σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους να καλυφθούν οι εκάστοτε ανάγκες τους και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιή και ενεργό τρόπο ζωής.

Στην έρευνα συμμετείχαν:

  • Ο κ. Παναγιώτης Βιτάλης, MSc., Υποψήφιος Διδάκτωρ Κλινικής Εργοφυσιογίας, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ο κ. Γεώργιος Μέτσιος, Καθηγητής Κλινικής Εργοφυσιολογίας, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ο Dr.Ian Lahart, Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας της Άσκησης, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ο κ. Γιάννης Κουτεντάκης, Καθηγητής Φυσιολογίας της Άσκησης, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ο κ. Γεώργιος Κήτας, Καθηγητής Ρευματολογίας, Πανεπιστήμιο Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ο κ. Δημήτριος Κούβελας, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Α.Π.Θ.
  • Η κα Νικολέτα Κουσουρή, Ψυχολόγος, ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου