Δανοί ερευνητές δημιούργησαν τεχνητές ωοθήκες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν εκατομμύρια γυναίκες με υπογονιμότητα λόγω καρκίνου.

Η ομάδα, με επικεφαλής την Dr. Susanne Pors, του University Hospital of Copenhagen Rigshospitalet, δημιούργησε ικρίωμα που μπορεί να συγκρατεί τα ωάρια στα αρχικά στάδια και να τα βοηθά να αναπτυχθούν σε ωοθηλάκια που είναι πλήρως λειτουργικοί μικροί σάκοι με υγρό που περιέχει τα ωάρια.

Το ικρίωμα προέρχεται από τους ιστούς της γυναίκας ή από δωρήτρια. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στις 2 Ιουλίου στο συνέδριο European Society of Human Reproduction and Embryology στη Βαρκελώνη.

Η νέα έρευνα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους ωοθηκικούς ιστούς εκτός του σώματος, στο εργαστήριο, παρά να κινδυνεύσει να επανεισάγει τους ιστούς μαζί με καρκινικά κύτταρα.

Αν οι ωοθηκικοί ιστοί μπορούν να αναπτυχθούν σε ικρίωμα και να εισάγουν προηγουμένως κατεψυγμένα ωοθηλάκια αρχικού σταδίου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη συνέχεια κανονικά και αυτό θα μπορούσε να επαναφέρει τη γονιμότητα στην ασθενή χωρίς τον κίνδυνο να επανεισαχθούν τα καρκινικά κύτταρα.

Ως πρώτο βήμα, η ομάδα χρησιμοποίησε ωοθηκικό ιστό από δότρια για να απομακρυνθούν όλα τα πιθανά καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιώντας τριήμερη αγωγή με χημικά.

Τα θηλάκια που παραμένουν δεν είναι καρκινικά και αυτό οφείλεται στο ότι αναπτύσσονται κατά την εμβρυική ζωή μιας γυναίκας. Καλύπτονται με μεμβράνη, που δεν επιτρέπει την είσοδο των καρκινικών κυττάρων.

Αυτό που απέμεινε μετά από 3 ημέρες ήταν ικρίωμα χωρίς κύτταρα, που περιείχε πρωτεΐνες και καλλαγόνο που μπορούσαν να συγκρατήσουν τα ωάρια. Το ικρίωμα στη συνέχεια περιείχε ωοθηλάκια αρχικού σταδίου. Όταν του παρείχαν θρεπτικά και κατάλληλη ατμόσφαιρα άρχισαν να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν σε πλήρως ανεπτυγμένα ωοθηλάκια.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εμφύτευσαν το ικρίωμα σε 20 ποντικούς-κάτι που βοήθησε την ανάπτυξη των ωοθηλακίων. Το ένα τέταρτο των ωοθηλακίων επέζησε μέχρι 3 εβδομάδες εντός των ποντικών. Πρόκειται για την πρώτη φορά που απομονωμένα ανθρώπινα ωοθηλάκια επέζησαν σε ανθρώπινο ικρίωμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας