Η κατανάλωση αρκετών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να παρατείνει τη ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μεγάλη κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, και μεταξύ ανθρώπων που έπιναν 8 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα.

Δεν ευθύνεται η καφεΐνη για το αποτέλεσμα, δήλωσαν οι ερευνητές. Για να έχει κάποιος το όφελος δεν παίζει ρόλο αν ο καφές είναι στιγμιαίας, με καφεΐνη ή χωρίς.

Η Erikka Loftfield, του U.S. National Cancer Institute, δήλωσε ότι η νέα έρευνα μπορεί ενδεχομένως να καθησυχάσει όσους πίνουν καφέ. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι επειδή πρόκειται για έρευνα παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Άνθρωποι που κατανάλωναν 8 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε διάστημα 10 ετών, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έπιναν, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Για όσους κατανάλωναν 6 έως 7 φλιτζάνια την ημέρα, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 16%.

Η Loftfield εξήγησε ότι ο καφές περιέχει περισσότερες από 1.000 βιολογικές ουσίες, όπως κάλιο και φυλλικό οξύ. Πρόσθεσε, ότι για όσους δεν πίνουν καφέ, τα μέτρια οφέλη δεν είναι λόγος να αρχίσουν να πίνουν.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 500.000 ανθρώπους.

Σε διάστημα 10 ετών, περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι πέθαναν. Όσοι κατανάλωναν τον περισσότερο καφέ ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν, έδειξαν τα αποτελέσματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας