Η τυχαιοποιημένη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.300 μωρά στην Αγγλία και την Ουαλία δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics.Τα στοιχεία προέρχονται από τη μελέτη "Enqueating About Tolerance" ( EAT ), η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Τυποποίησης Τροφίμων και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου 2008 και Αυγούστου 2015 στο νοσοκομείο St. Thomas στο Λονδίνο.

Στην πρώτη ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχουσες μητέρες ακολούθησαν τις πρότυπες συστάσεις για τη διατροφή των βρεφών τους, ενθαρρυμένες να θηλάσουν τα μωρά μόνο για 6 μήνες. Η δεύτερη ομάδα, οι μητέρες της οποίας εξακολουθούσαν να θηλάζουν, κλήθηκαν να δώσουν στερεά τροφή όταν τα μωρά τους θα έφταναν την ηλικία των 3 μηνών.

Κάθε μήνα, οι γονείς συμπλήρωναν ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή, και τον ύπνο μέχρις ότου το μωρό τους ήταν 12 μηνών. Το 94% των γονέων συμμετείχε στην έρευνα κάθε 3 μήνες για 3 χρόνια. Επιπλέον, αξιολογήθηκε η ποιότητα της ζωής των μητέρων. "Η σχέση μεταξύ συμπεριφοράς ύπνου και συμπληρωματικών τροφίμων δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ με περισσότερη σαφήνεια όπως και στην εν λόγω μελέτη", εξηγεί ο Berthold Koletzko από το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians-Μονάχου.

Η αξιολόγηση έδειξε ότι τα βρέφη που ελάμβαναν στερεά συμπληρωματική τροφή κοιμόνταν περισσότερο και ήταν λιγότερο άγρυπνα από εκείνα των οποίων οι γονείς ακολουθούσαν τις συνηθισμένες συστάσεις. Η διαφορά έγινε πιο εμφανής στην ηλικία των 6 μηνών. Τα μωρά που έτρωγαν στερεά τροφή πέραν του θηλασμού κοιμόντουσαν 16,6 λεπτά περισσότερο ανά νύχτα – δηλαδή σχεδόν 2 ώρες περισσότερο την εβδομάδα. Επίσης, ξυπνούσαν λιγότερο (μέχρι 1,74 φορές) αντί για λίγο περισσότερο από 2 φορές που ξυπνούν κατά μέσο όρο την νύχτα. Και οι μητέρες τους μάλιστα ανέφεραν ότι βρίσκονταν οι ίδιες σε καλύτερη κατάσταση. "Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποστηρίζουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη των γονέων ότι η έγκαιρη λήψη στερεών τροφών βελτιώνει τον ύπνο των μωρών τους", επισημαίνει ο Gideon Lack του King's College London.

Πηγές:
JAMA Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;