Σύμφωνα με όσα τονίζει ο Χειρουργός Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού και τέως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, κ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, οι επεμβάσεις που γίνονται σήμερα χάρις στην μικροχειρουργική ήταν ασύλληπτες ακόμη και από τον ιατρικό νου πριν από μερικές δεκαετίες.

"Η συρραφή με λεπτή τεχνική ακριβείας τραυματισμένων καμπτήρων τενόντων στη δύσκολη περιοχή II των δακτύλων με λεπτά ισχυρά ράμματα και την ταφή του κόμπου ενδοτενοντικά, είναι σήμερα καθημερινότητα για τους μικροχειρουργούς χεριού!" εξηγεί ο  Έλληνας μικροχειρουργός.

 Σήμερα, η ατραυματική χειρουργική χεριού αλλά και η μικροχειρουργική, είναι σε θέση να δώσουν θεραπευτική λύση μέσω "υπερμεγένθυσης μικροσκοπικής ή με λούπες" και χρήση μικροραμμάτων και μικροεργαλείων σε διατομές λεπτών οργάνων ( νεύρα, αγγεία, τένοντες) άνω (ή και κάτω άκρων), μεγιστοποιώντας και βελτιστοποιώντας τα αποτελέσματα.

Την τελευταία δεκαετία οι εξειδικευμένες λεπτές ατραυματικές επεμβάσεις σε συνδυασμό με την άμεση μετεγχειρητική πρώιμη κινητοποίηση με ειδικό πρωτόκολλο με νάρθηκα ακινητοποίησης καρπού με λάστιχα για ενεργητική έκταση/παθητική αυτόματη κάμψη , κάνουν μικρά θαύματα.

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ το 30% των ατυχημάτων αφορά ένα βαρύ συντριπτικό ή θλαστικό τραύμα χεριού και δακτύλων, το 1/3 εξ αυτών εμπεριέχει βλάβη νεύρου και οι τραυματίες είναι κατά μέσον όρο 24 χρόνων. Επίσης το 3-7 % των τροχαίων ατυχημάτων περιλαμβάνει διατομή περιφερικού νεύρου και οι τραυματίες κατά μέσον όρο είναι 35 χρόνων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]