Η εμμηνόπαυση, που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας, είναι μια φυσιολογική μεν διαδικασία αλλά «ταλαιπωρεί» κάθε γυναίκα καθώς συνοδεύεται από μια ευρεία γκάμα σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων.

«Όπως είναι γνωστό, η γυναίκα γεννιέται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, τα οποία βρίσκονται ‘αποθηκευμένα’ στις ωοθήκες της, οι οποίες παράγουν οιστραδιόλη και προγεστερόνη, ορμόνες που ρυθμίζουν την εμμηνορρυσία και την ωορρηξία. Εμμηνόπαυση, ονομάζουμε την κατάσταση κατά την οποία οι ωοθήκες δεν ‘απελευθερώνουν’ ένα ωάριο ανά μήνα και η εμμηνορρυσία σταματά», εξηγεί ο Δρ. Χάρης Χ. Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και την Λαπαροσκοπική Χειρουργική, συνεργάτης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ.

Η εμμηνόπαυση έρχεται κατά μέσο όρο στα 50.8 έτη και αποτελεί μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης του γυναικείου οργανισμού. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις όπου η εμμηνόπαυση είναι συνέπεια χειρουργικών διαδικασιών, όπως η υστερεκτομή ή γενετικών ή ανοσολογικών διαταραχών ή απόρροια ασθενειών όπως ο καρκίνος.

«Η φυσιολογική εμμηνόπαυση διακρίνεται σε τρία στάδια, την περιεμμηνόπαυση, όπου ένα με δύο χρόνια πριν την εμμηνόπαυση μειώνεται η έκκριση οιστρογόνων από τις ωοθήκες, την εμμηνόπαυση, όπου οι ωοθήκες έχουν πλέον σταματήσει να απελευθερώνουν ωάρια και η εμμηνορρυσία έχει  παύσει για τουλάχιστον 12 μήνες και τη μετεμμηνόπαυση, την περίοδο δηλαδή που έχουν πλέον υποχωρήσει πλέον τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα, που προκαλεί η απουσία των οιστρογόνων στον γυναικείο οργανισμό», σύμφωνα με τον Δρ. Χηνιάδη.

Ο «εφιάλτης» των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Όσο «εφιαλτικοί» και αν φαντάζουν στο μυαλό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας οι πόνοι που συνοδεύουν την εμμηνορρυσία κάθε μήνα, άλλα τόσο ενοχλητικά είναι τα συμπτώματα και της εμμηνόπαυσης.

«Αν και η πλειοψηφία των γυναικών αναφέρει ως το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης τις εξάψεις, οι οποίες προκαλούν ερυθρότητα και εφίδρωση, άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η αϋπνία, η κόπωση, οι μεταβολές στη διάθεση, η ευερεθιστότητα, η κατάθλιψη, η μεταβολή στην κατανομή του βάρους, οι ταχυπαλμίες, η αύξηση του βάρους, ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στις αρθρώσεις, η ξηρότητα στον κόλπο, η ξηρότητα στα μαλλιά, η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας και οι διαταραχές της ούρησης», εξηγεί ο ειδικός.

Επειδή, όμως, η σύγχρονη γυναίκα καλείται να είναι λειτουργική εκπληρώνοντας πολλαπλούς ρόλους σε όλες τις φάσεις της ζωής της, δεν έχει την «πολυτέλεια» να αφήσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης να την κρατούν στο κοινωνικό περιθώριο.

Η επιστήμη της Φαρμακολογίας έχοντας συντελέσει τεράστια πρόοδο τον 20ο αιώνα και συνεχίζοντας με ταχύτερο βηματισμό τον 21ο αιώνα, προσφέρει στη σύγχρονη γυναίκα τη βοήθεια που χρειάζεται ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Καινοτόμοι συνδυασμοί συστατικών, όπως του υαλουρονικού οξέως με ισοφλαβόνες, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι είναι κατάλληλοι για όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης προσφέροντας αποδεδειγμένα ανακούφιση από όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα που τη συνοδεύουν.

Γιατί ισοφλαβόνες και υαλουρονικό οξύ;

Όπως είναι γνωστό η Διεθνής Εταιρεία Εμμηνόπαυσης προτείνει τις ισοφλαβόνες ως πρώτης γραμμής θεραπεία για τα αγγειοκινητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ήδη από την ηλικία των 25 ετών η ενδογενής παραγωγή υαλουρονικού οξέως ξεκινά να μειώνεται σταδιακά. Με την έναρξη της εμμηνόπαυσης παρατηρείται σημαντική πτώση στα επίπεδα του υαλουρονικού οξέως στον οργανισμό της γυναίκας με αποτέλεσμα σε ηλικία 50 ετών πια, η μέση γυναίκα να έχει φυσική συγκέντρωση υαλουρονικού οξέως μόλις στο 45% του επιπέδου αναφοράς.

Κλινικές μελέτες απέδειξαν, λοιπόν, ότι ο φαρμακευτικός συνδυασμός υαλουρονικού οξέος και ισοφλαβονών, σε μορφή δισκίου, όταν λαμβάνεται μια φορά την ημέρα παρέχει την ιδανική υποστήριξη στη γυναίκα και στα τρία στάδια της εμμηνόπαυσης.

Πολλαπλές κλινικές δοκιμές του συνδυασμού ισοφλαβονών και υαλουρονικού οξέως έδειξαν ότι, η λήψη ενός μόνο δισκίου την ημέρα για τρεις μήνες, συντελεί σε μείωση των εξάψεων κατά 73,5%, των νυχτερινών εφιδρώσεων κατά 72,3%, ενώ συμβάλλει σε μείωση κατά 78,3% του αισθήματος της κατάθλιψης και κατά 76% του άγχους. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ο φαρμακευτικός αυτός συνδυασμός δραστικών ουσιών επέφερε σημαντική μεταβολή στην ατροφική κολπίτιδα, η οποία συσχετίζεται άμεσα με τη μείωση της ξηρότητας του κόλπου, τη δυσπαρευνία και τη μειωμένη σεξουαλική διάθεση.

Στις κλινικές μελέτες οι συμμετέχουσες ανέφεραν εξίσου σημαντικές βελτιώσεις ως προς την κόπωση (56,1%), την κυκλοθυμία (65,8%) αλλά και τις διαταραχές του ύπνου (70,6%). Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αφού έλαβε υπόψη της όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις του συνδυασμού υαλουρονικού οξέως και ισοφλαβονών σε ορμονοεξαρτώμενους ιστούς, όπως ο μαστός, η μήτρα ή ο θυρεοειδής αδένας. Δηλαδή, δεν υπάρχει κίνδυνος νεοπλασιών.

Συζητήστε με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο σας για τα διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα που αμβλύνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και κάνετε την περίοδο αυτή την πιο δημιουργική της ζωής σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου