Όταν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αισθάνονται ότι έχουν μεγαλύτερο έλεγχο της ζωής τους και ασκούνται περισσότερο, αισθάνονται νεότεροι-και αυτό βελτιώνει τη σκέψη τους, την ποιότητα ζωής και τη μακροζωία τους, αναφέρουν οι δυο έρευνες.

Μια έρευνα, περιέλαβε 116 ηλικιωμένους και 106 νεότερους. Για 9 ημέρες οι συμμετέχοντες κατέγραφαν πόσο έλεγχο αισθάνονταν ότι είχαν κάθε ημέρα και πόσο μεγάλοι ένιωθαν.

Μεταξύ των μεγαλύτερων ανθρώπων υπήρχε σημαντική σχέση ανάμεσα στο επίπεδο ελέγχου-όπως το αντιλαμβάνονταν-και του πόσο μεγάλοι ένιωθαν.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Psychological Association, στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Jennifer Bellingtier, του Friedrich Schiller University of Jena στη Γερμανία, δήλωσε ότι η δημιουργία περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να έχουν περισσότερο έλεγχο θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στρατηγική για τη διατήρηση νεανικού πνεύματος και ευεξίας.

Πρόσθεσε, ότι ορισμένες παρεμβάσεις μπορεί να είναι επίσημες όπως η τακτική συνάντηση με θεραπευτή για να συζητηθούν τρόποι ελέγχου των καταστάσεων όπου οι άνθρωποι μπορούν άμεσα να επηρεάσουν τα γεγονότα και πώς να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Η δεύτερη έρευνα, που επίσης παρουσιάστηκε στο συνέδριο της APA, ανακάλυψε ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει τους ενηλίκους να αισθάνονται πιο νέοι.

Περιέλαβε 59 ανθρώπους 35-69 ετών των οποίων παρακολουθήθηκαν τα καθημερινά τους βήματα. Στις 5 εβδομάδες, όσοι είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των  βημάτων αισθάνονταν νεότεροι.

Ο Matthew Hughes, του University of North Carolina, στο Greensboro, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η προαγωγή πιο ενεργού τρόπου ζωής μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιο νεανική υποκειμενική ηλικία.

Η έρευνα έγινε σε μικρό δείγμα και χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;