H 15η Μαΐου, έχει ανακηρυχθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών (W.F.O.), ως «Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας». Οι ορθοδοντικοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν, τονίζουν και επικοινωνούν την ανάγκη και τη σημασία της ορθοδοντικής στη γενική υγεία. Η ορθοδοντική φροντίζει για την πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση των στοματογναθικών ανωμαλιών και έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του προσώπου μας. Στις γενικές οδηγίες περιλαμβάνεται η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό για τα παιδιά να γίνεται το αργότερο στα 7 τους χρόνια. Οι ενήλικες απευθύνονται στον ειδικό Ορθοδοντικό είτε μετά από παραπομπή του Οδοντιάτρου τους, είτε από προσωπική ανάγκη. Η Ορθοδοντική είναι η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη ειδικότητα της Οδοντιατρικής στη χώρα μας από το 1988. Απαιτεί τουλάχιστον 3 χρόνια ειδίκευσης μετά τις βασικές οδοντιατρικές σπουδές σε αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά τμήματα ανά τον κόσμο και εξελίσσεται συνεχώς. Είναι χρέος όσων την ασκούν να ενημερώνονται για νέες, κλινικά δοκιμασμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους θεραπείας. Επειδή κάθε ασθενής είναι μοναδικός και έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ανάγκες, πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά μετά από ενδελεχή μελέτη και έρευνα των κλινικών δεδομένων του.

Η Εταιρεία Ορθοδοντικής και Γναθοπροσωπικής Μελέτης και Έρευνας (Ε.Ο.Γ.Μ.Ε), είναι η μεγαλύτερη και αρχαιότερη Ελληνική εταιρεία ειδικών ορθοδοντικών στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε πριν 33 χρόνια και στο διάστημα αυτό κατέβαλε και καταβάλλει κάθε προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τη σημασία της πρόληψης και τη σωστή αντιμετώπιση των ορθοδοντικών ανωμαλιών. Διοργανώνει κάθε χρόνο συνέδρια και ημερίδες με προσκεκλημένους διακεκριμένους επιστήμονες ομιλητές από όλο τον κόσμο. Έχει διοργανώσει επίσης πολλά ενημερωτικά προγράμματα για το κοινό.

Φέτος, εορτάζεται το αργυρό Ιωβηλαίο, τα 25 χρόνια από την υπογραφή του χάρτη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών (W.F.O.) το 1995, στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α.. Σύνθημα του εορτασμού και φέτος είναι «Ο κόσμος ενώνεται όταν οι άνθρωποι χαμογελούν». Η Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. είναι συνδεδεμένο μέλος με το W.F.O. και εκπροσωπείται στη γενική του Συνέλευση.
Στη διάρκεια της πανδημίας η Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. με ευθύνη προς τους ορθοδοντικούς, ασθενείς αλλά και συναδέλφους, παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο ασφαλούς θεραπευτικής αντιμετώπισης προτείνοντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας για το ιατρείο και την πρόληψη λοιμώξεων.

Η Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. με ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο διοργάνωσε έρανο και συγκέντρωσε το ποσό των 2.950€, το οποίο και κατέθεσε στο «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΕ» (ΙΦΕΤ), για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για φέτος το Δ.Σ. της Ε.Ο.Γ.Μ.Ε., είχε σχεδιάσει μία μεγάλη γιορτή ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού στο Ζάππειο στην Αθήνα. Δυστυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού στέρησε τη χαρά επικοινωνίας με τους ασθενείς μας και τους φίλους μας.

‘’Θα βρεθούμε όλοι μαζί του χρόνου! Καλή δύναμη σε όλους!’

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου