Με την επίσκεψη στα ακριτικά νησιά της χώρας, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της εκστρατείας «Αναπνέω», που οργάνωσε η Novartis Hellas στo πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και δωρεάν σπιρομετρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η εκστρατεία «Αναπνέω» επισκέφθηκε τη Νάξο, τη Σύμη, τα Κουφονήσια και την Ικαρία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, ενημέρωσε τους κατοίκους των ακριτικών νησιών για τη νόσο και πρόσφερε δωρεάν σπιρομετρήσεις.

Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι των παραπάνω ακριτικών νησιών επισκέφθηκαν το ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της εκστρατείας και έλαβαν το ειδικό ενημερωτικό έντυπο σχετικά με τη νόσο, τα συμπτώματα και τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 350 σπιρομετρήσεις από τον καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Θεόδωρο Βασιλακόπουλο και ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, βοηθώντας ενεργά το νησιωτικό πληθυσμό που αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της υγείας.

Κατά τη δεύτερη φάση, το πρόγραμμα θα επισκεφθεί και άλλους σταθμούς μέχρι το τέλος του έτους, όπως την Πάτρα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης. Η εκστρατεία «Αναπνέω» θα βρίσκεται εκεί για να ενημερώσει τους κατοίκους και να προσφέρει σημαντική στήριξη σε εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια, μειώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών όπως και τις καθημερινές δραστηριότητες και τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για συχνές νοσηλείες. Αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο οδηγώντας σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση και τα νεότερα σχετικά με την ΧΑΠ, δίνονται στην ιστοσελίδα του «Αναπνέω» www.anapnew.gr. Το πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας της Novartis θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2014 σε όλη την Ελλάδα.