Τους δικαιούχους και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος αεροθεραπείας, καθορίζει με εγκύκλιό του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός.

Το επίδομα των 200 ευρώ – σημειώνει – παρέχεται στους ασφαλισμένους των Ταμείων, εφόσον πάσχουν από φυματίωση, καρκίνο των πνευμόνων ή πνευμονοκονίαση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού).

Χορηγείται, επίσης, σε υποβληθέντες σε μεταμόσχευση πνευμόνων, καρδιάς και ήπατος και σε πάσχοντες από πνευμονοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% από πνευμονική νόσο για το χρονικό διάστημα από 1/6ου έως 31/8ου.

Θα καταβάλλεται αφού ο ασφαλισμένος προσκομίσει:

  • Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/1986 από την οποία να προκύπτει ότι δεν έλαβε και ούτε θα λάβει το επίδομα από άλλο Ταμείο και δεν έχει νοσηλευθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα (κρατικό ή ιδιωτικό) άνω των 46 ημερών κατά το χρονικό διάστημα από 1/6ου έως 31/8ου.
  • Γνωμάτευση ιατρού νοσοκομείου (νοσηλευτικού ιδρύματος σχηματισμών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακού, στρατιωτικού, νοσηλευτικού ιδρύματος ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συμβεβλημένων κλινικών) σχετικής με την πάθηση ειδικότητας, με την οποία να πιστοποιείται η πάθηση και η συνέχιση της θεραπείας για την αποκατάσταση της υγείας τους κατά το χρονικό διάστημα ως ορίζεται ανωτέρω.

Για τους ασφαλισμένους που πάσχουν από πνευμονοπάθεια, απαιτείται επιπλέον η υποβολή απόφασης Υγειονομικής Επιτροπής ή ΚΕΠΑ, από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας από πνευμονική νόσο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ προβλέπει ότι κάθε δικαίωμα για τη λήψη παροχών παραγράφεται μετά ένα έτος από τη γέννησή του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό