Του Δημήτρη Καραγιώργου

Έρευνα για τη διερεύνηση των επιπτώσεων που έχουν τα αιωρούμενα σωματίδια στη Δημόσια Υγεία, πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας.

Διενεργείται από τον περασμένο Νοέμβριο, με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και αφορά τυχόν αύξηση των προσελεύσεων και των εισαγωγών στις πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων της Αττικής.

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε η αρμόδια υφυπουργός, κ. Ζέττα Μακρή στοι ΕΚΕΠΥ, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων διευθυντών του υπουργείου, του καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Harvard κ. Παναγιώτη Μπεχράκη και του καθηγητή του 'Δημόκριτου' κ. Κωνσταντίνου Ελευθεριάδη.

Η έρευνα συνεχίζεται ώστε να συμπληρωθεί τουλάχιστον ένα έτος και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα τα οποία και θα ανακοινωθούν.

Πραγματοποιείται κατ’ αρχάς στην περιοχή της Αττικής σε συνεργασία με τους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους και θα συνεχιστεί σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους) και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Προδιαγραφές

Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, καθιερώνονται προδιαγραφές για τα στερεά καύσιμα, τα οποία προορίζονται για μη βιομηχανική χρήση, δηλαδή για θέρμανση κτιρίων.

Στην απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναφέρεται ότι τα στερεά βιοκαύσιμα αποτελούνται εξ΄ ολοκλήρου από βιομάζα και δεν περιέχουν γενικά ξένες ύλες προς τη βιομάζα, καθώς και ραδιενεργά συστατικά.

Τα καύσιμα στερεής βιομάζας είναι στερεά καύσιμα, τα οποία άμεσα ή έμμεσα προέρχονται από τις εξής πηγές:

Προϊόντα γεωργίας και δασοκομίας. Παραπροϊόντα από βιομηχανία επεξεργασίας προϊόντων γεωργίας, όπως υπολείμματα ξυλείας με εξαίρεση τα προϊόντα ξυλείας που μπορεί να περιέχουν αλογονούχες οργανικές ενώσεις ή βαρέα μέταλλα. Υπολείμματα φελλού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση