Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αναπήρων (ΕΙΑΑ) ξεκινά το κέντρο αποκατάστασης ‘Φιλοκτήτης’, για την κάλυψη περιστατικών του Ιδρύματος τα οποία χρειάζονται υποβοήθηση βάδισης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι ασθενείς του ΕΙΑΑ – εσωτερικοί ή εξωτερικοί – θα μπορούν να χρησιμοποιούν το σύστημα ρομποτικής υποβοήθησης βάδισης του ‘Φιλοκτήτη’, εφόσον έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες και χρειάζονται το σύστημα αυτό, προκειμένου να επανεκπαιδευτούν να βαδίζουν και να εξυπηρετούν αντίστοιχες σχετικές λειτουργίες.

Την παραπάνω συμφωνία ανακοίνωσαν σήμερα ο γενικός διευθυντής του Φιλοκτήτη κ. Νικ. Παπαευσταθίου και ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου κ. Γ. Βησσαράκης, τονίζοντας ότι ήδη το συγκεκριμένο σύστημα που ονομάζεται Locomat, αποτελεί πρωτοποριακή εφαρμογή αποκατάστασης, με αποτέλεσμα να προσεκλύονται ασθενείς από το εξωτερικό, κάνοντας χρήση των διεθνών ιδιωτικών ασφαλειών τους. Ήδη έχουν αντιμετωπιστεί στο Φιλοκτήτη 10 ασθενείς από το εξωτερικό τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Υπηρεσίες αποκατάστασης προσέφερε επίσης ο Φιλοκτήτης σε τραυματίες πολέμου, ύστερα από συμφωνία με το κράτος της Λιβύης.
Στην κατεύθυνση αυτή, η διοίκηση του κέντρου, στοχεύει στην ενίσχυση της θέσης του Φιλοκτήτη στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, ξεκινώντας συνεργασίες με ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά πρακτορεία.

Ο κ. Παπαευσταθίου, τόνισε πως η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ελκυστική στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, καθώς το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών είναι υψηλό, ενώ οι τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές στην Ευρώπη. Πρόσθεσε, πως ο Φιλοκτήτης αποτελεί πρότυπο κέντρο αποκατάστασης με δυναμικότητα 175 κλίνες, που δέχεται 100 εξωτερικούς ασθενείς την ημέρα. Ο εξοπλισμός του είναι διαρκώς ανανεούμενος, ενώ εφαρμόζονται πρωτοποριακά πρωτόκολλα θεραπείας, υποστηρίζοντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ψυχολογικά και εργονομικά.

Ο κ. Βησσαράκης, επεσήμανε ότι το κέντρο καλύπτει χρόνια περιστατικά κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, σκλήρυνσης κατά πλάκας, εγκεφαλικών επεισοδίων, ορθοπεδικά, τετραπληγίες, αναπηρίες κλπ, ενώ είναι το μοναδικό πιστοποιημένο κέντρο για την κάλυψη παιδιών με αναπηρίες, προσελκύοντας μάλιστα και παιδιά - ασθενείς από τη γειτονική Κύπρο.

Πέρυσι, ο Φιλοκτήτης κάλυψε 939 εσωτερικούς ασθενείς με 36.000 ημέρες νοσηλείας, καθώς και 693 εξωτερικούς ασθενείς. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εσωτερικοί ασθενείς ήταν 299 και κάλυψαν 17.000 ημέρες νοσηλείας, ενώ οι εξωτερικοί ασθενείς έφτασαν του 334.

Καθώς τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας έφθασαν πέρυσι τα 3,1 εκ. ευρώ, υπολογίζεται και η φετεινή χρονιά να κλείσει στα ίδια επίπεδα, παρά την απομείωση εσόδων που προέκυψε για την ένταξη του κέντρου στη ρύθμιση αποπληρωμής παλαιών χρεών του ΕΟΠΥΥ και τη ρύθμιση για την αποπληρωμή από το Λιβυκό κράτος, που συνολικά υπολογίζονται στο 8-10%.

Η διοίκηση της εταιρίας υπογράμμισε πως οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ καταλήγουν ‘εχθρικές’ προς τους ασφαλισμένους, καθώς οι ασθενείς δεν καλύπτονται πλήρως για τις ανάγκες τους, αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις εγκρίσεων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται σε ίδιες συμμετοχές για την αποκατάστασή τους.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλαβερή επίδραση της θερμικής καταπόνησης σε ζωτικά όργανα [μελέτη]
Τα μυρωδικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας
Ποια δραστηριότητα στη φύση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία φοιτητών [μελέτη]