Την έντονη ανησυχία του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου (ΠΑΣ) προκάλεσε η αποκάλυψη ότι 58χρονος ασθενής από την Πάφο έχασε τη ζωή του εξαιτίας μετάγγισης με αίμα μολυσμένο από τον ιό της ηπατίτιδας Β.

Ο ΠΑΣ τονίζει ότι για τα άτομα με θαλασσαιμία η εξασφάλιση της ποιότητας, της ασφάλειας και της επάρκειας του μεταγγιζόμενου αίματος αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα.

Οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την ποιότητα και την ασφάλεια του αίματος τις οποίες η Κύπρος έχει υιοθετήσει αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμόσει, διασφαλίζουν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας που πρέπει να τηρούν τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Ο Σύνδεσμος καλεί άμεσα το Υπουργείο Υγείας να θέσει τάχιστα σε εφαρμογή το σύστημα αιμοεπαγρύπνησης και τον μοριακό έλεγχο του μεταγγιζόμενου αίματος και παράλληλα να προχωρήσει στη λειτουργία του Κέντρου Αίματος.

Αιμοεπαγρύπνηση: Το σύστημα αιμοεπαγρύπνησης έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα μόνο στα χαρτιά, παρόλο ότι δεν θα έχει κανένα επιπλέον κόστος για το κράτος. Tα οποιαδήποτε ύποπτα περιστατικά μολυσμένου αίματος θα πρέπει να καταγράφονται και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για προστασία των μεταγγιζόμενων ασθενών.

Μοριακός Έλεγχος: Η υιοθέτηση του μοριακού ελέγχου στο σύνολο των δειγμάτων των αιμοδοσιών περιορίζει το «παράθυρο» ανίχνευσης των ιών και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών (στην Ελλάδα άρχισε να εφαρμόζεται πριν μερικά χρόνια, αφορμή από τη μόλυνση ασθενούς με τον ιό του AIDS). Στην Κύπρο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κανένα βήμα για την εφαρμογή του.

Κέντρο Αίματος: Αποτελεί πάγιο αίτημα του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου η λειτουργία του Κέντρου Αίματος το οποίο θα στελεχώνεται με προσοντούχο προσωπικό και θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να καταστεί ικανό να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες και να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες σε αίμα.

Ο Σύνδεσμος ζητά άμεσα ενημέρωση για το συγκεκριμένο περιστατικό, πότε έγινε, εάν καταγράφηκε από το σύστημα αιμοεπαγρύπνησης και αν λήφθηκαν διορθωτικά μέτρα.

Η αναβάθμιση των ουσιωδών αυτών υπηρεσιών θα είναι επωφελής όχι μόνο για τη μικρή ομάδα των ατόμων με θαλασσαιμία, αλλά για το σύνολο των Κυπρίων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση