Την ανάγκη αυστηρού ελέγχου των γενοσήμων που διατίθενται από τρίτες χώρες, αναδεικνύει η πρόσφατη απόσυρση πέντε σκευασμάτων ινδικής προέλευσης από τη βρετανική αγορά.

Οι έλεγχοι καθίστανται περισσότερο από αναγκαίοι, με δεδομένη την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να αυξήσει το μερίδιο των γενοσήμων στην ελληνική αγορά.

Στα δημόσια νοσοκομεία, χρησιμοποιούνται ήδη σε ποσοστό που αγγίζει το 70%, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τα φαρμακεία, τις κλινικές και τις φαρμακαποθήκες να επιστρέψουν πέντε συνταγογραφούμενα φάρμακα διαφόρων περιεκτικοτήτων.

Η εν λόγω απόφαση έρχεται ως συνέχεια στην προληπτική ανάκληση που ζητήθηκε από τον ίδιο τον παραγωγό (Wockhardt), για πέντε μη συνταγογραφούμενα φάρμακά του.

Ατέλειες

Το αίτιο της απόσυρσης είναι ατέλειες στην παραγωγή, οι οποίες εντοπίστηκαν κατά την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της παραγωγού εταιρείας στην Ινδία.

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, διαπιστώθηκε κακή τήρηση αρχείων που αφορούν στην παρασκευή και τις δοκιμές των φαρμάκων και ανεπαρκή πιστοποίηση και έλεγχο της παραγωγής.

Τα φάρμακα που ανακαλούνται είναι αναλγητικά, ενώ ένα φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη Τύπου 2 (Gliclazide).

Όπως έγινε γνωστό, οι ασθενείς δε χρειάζεται να επιστρέψουν τα φάρμακά τους, καθώς δεν υπάρχει κάποια απόδειξη πως τα φάρμακα είναι ελαττωματικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη