Τον αναπαραγωγικό τουρισμό ως βασικό πυρήνα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, παρουσίασε κατά την έναρξη του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και υπεύθυνος της Επιτροπής Ιατρικού Τουρισμού για την Ελλάδα κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι μια Ελλάδα που έχει τόσο υψηλά επίπεδα επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), πρέπει να πρωταγωνιστήσει στον παγκόσμιο ιατρικό τουρισμό με ποιοτικές και πιστοποιημένες διαδικασίες.

Το συνέδριο διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρία Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κλινικών Εμβρυολόγων, με θέμα «Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» με τη συμμετοχή πολλών έγκριτων επιστημόνων.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρώτος παγκόσμιος προορισμός αναπαραγωγικού τουρισμού, αν πιστοποιηθούν οι διαδικασίες άσκησης της σύγχρονης αναπαραγωγικής ιατρικής στα διεθνή στάνταρντς της ηθικής, της πολιτικής και της νομιμότητας», τόνισε ο κ. Πατούλης μιλώντας για τη χάραξη μιας πολιτικής που θα πρέπει επισήμως να καθοδηγήσει και να ρυθμίσει τον ιατρικό τουρισμό σε νέα πρότυπα ανάπτυξης, με διαφανή και σαφώς καθορισμένα κριτήρια για την αξιολόγηση των υποψήφιων παρόχων του. «Η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται με διαπιστευμένο τρόπο αξιολόγησης σύμφωνα με τις προδιαγραφές των διεθνών Οργανισμών Πιστοποίησης Υπηρεσιών Ιατρικού Τουρισμού. Οι εταιρείες και οι οργανισμοί της Ελλάδας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην αγορά διεθνών πακέτων υπηρεσιών υγείας, θα πρέπει, να υπόκεινται σε αξιολόγηση και πιστοποίηση πριν τη λήψη των σχετικών αδειών. Προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε το πλαίσιο των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν την ένταξη νοσοκομείων και κλινικών, τη χορήγηση αδειών των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και την έγκριση των διοργανωτών μέσα από μία διαπιστευμένη διαδικασία.»

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ δήλωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί «νούμερο ένα» ευρωπαϊκό προορισμό στον τουρισμό γονιμότητας, αφενός λόγω του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει τη δωρεά ωαρίων με την υποχρεωτική ανωνυμία της δότριας, αφετέρου λόγω των υψηλών ποσοστών επιτυχίας της εμβρυομεταφοράς και του χαμηλού κόστους που έχει η εξωσωματική στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά στον έλεγχο και την εποπτεία της επιστημονικής αξιοπιστίας και δεοντολογίας της IVF, αλλά και την πιστοποίηση της διαδικασίας δωρεάς ωαρίων ο κ. Πατούλης τόνισε την αναγκαιότητα επανενεργοποίησης του ρόλου της Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστούν προορισμοί ιατρικού τουρισμού.

Τη σημερινή πραγματικότητα στον τομέα της IVF και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα υπογόνιμα ζευγάρια, κατέγραψε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, κ. Μαντζαβίνος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία το μεγάλο πρόβλημα που περνούν οι ελληνίδες ασφαλισμένες που καταφεύγουν στην IVF μέσα από τον ΕΟΠΥΥ: Σε ένα αμείλικτο παιχνίδι με το χρόνο, για τις γυναίκες που το βιολογικό ρολόι χτυπάει στα 40, η γραφειοκρατία και η οικονομική κρίση αποτελούν και μεγάλη τροχοπέδη ηλικίας όταν η αναμονή για έγκριση της δαπάνης στις αρμόδιες επιτροπές του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τους 10 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τον ένα χρόνο.

Ο κ. Αθανασίου, μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προέδρευσε στην τελετή έναρξης λέγοντας ότι «ο στόχος είναι τριπλός: η αποτίμηση του έργου μας, η ανάδειξη των νέων επιστημονικών εξελίξεων και των ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουμε αλλά και η υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων για να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Υπάρχουν συλλογικές κινήσεις και σε επίπεδο πολιτείας που μπορούν να ενισχύσουν το κλάδο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα και ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν».

Άλλα θέματα που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο ήταν οι θεραπευτικές επιλογές για την υπογονιμότητα μετά τα 40, οι επανειλημμένες αποτυχίες εμφύτευσης, καθώς και η συσχέτιση της IVF με τον κίνδυνο εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο