Του Δημήτρη Καραγιώργου

Σκληραίνει η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Υγείας για το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων.

Έπειτα από τις διαδοχικές αιχμές του κ. Γεωργιάδη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον χαρακτήρισε τη Δευτέρα 'ντίλερ των πολυεθνικών', ο οποίος παριστάνει τον προστάτη των ασφαλισμένων.

Χαρακτηρίζει επικοινωνιακό αντιπερισπασμό το αίτημά του να παρουσιάσει το κόμμα τις διαφημιστικές συμφωνίες φαρμακοβιομηχανιών με τον ραδιοσταθμό 'Στο Κόκκινο':

'Οι αήθεις επιθέσεις του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσουν. Είναι άλλος ένας αποτυχημένος επικοινωνιακός αντιπερισπασμός, με στόχο να αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή για τις άθλιες πολιτικές στο χώρο της υγείας, για το κλείσιμο υγειονομικών μονάδων και την αυξανόμενη επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Αυτό που συνεχίζει να μας εκπλήσσει είναι η ευκολία, με την οποία για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση βάζει πάνω από την υγεία των πολιτών τις δεσμεύσεις της στους πιστωτές και στις μεγάλες πολυεθνικές', αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλωση

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει ότι η τροπολογία Γεωργιάδη δεν υπηρετεί την αναβάθμιση της περίθαλψης και της πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικά φάρμακα, αλλά την απαίτηση της τρόικας για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και την άλωση της ελληνικής αγοράς από μεγάλες πολυεθνικές γενοσήμων, που θα ισοπεδώσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία:

'Την ίδια στιγμή που ο ντίλερ των πολυεθνικών κ. Γεωργιάδης παριστάνει τον προστάτη των ασφαλισμένων, η κυβέρνηση απειλεί τη δημόσια υγεία, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών.

Με τη νέα τιμολόγηση και την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση θα πέσει ακόμα περισσότερο, κάτω από τα όρια φαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού και πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη, ενώ προωθείται παράλληλα η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς φαρμάκου και η επικράτηση μεγάλων πολυεθνικών γενοσήμων φτηνού κόστους μεν, αλλά αμφιβόλου ποιότητας'.

Διαφημίσεις

Της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε προηγηθεί το πρωινό 'μπαράζ' του υπουργού κατά του κόμματος:

'Με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει τεράστιο πολιτικό θέμα. Ο ραδιοφωνικός σταθμός 'Στο Κόκκινο' παρουσιάζει κατά δήλωση του διευθυντού του, διαφημίσεις πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών. Εγώ δεν ξέρω πόσο είναι το ποσό, μπορεί να είναι ένα ευρώ.

Όμως, την ίδια στιγμή που γίνεται αυτό - άρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με αυτές τις εταιρίες - έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και καταψηφίζει την τροπολογία για να μειώσουμε τις τιμές των φαρμάκων.

Θέλω να τονίσω εδώ ότι μειώνουμε τις τιμές όλων των φαρμάκων. Και των πολυεθνικών και των ελληνικών. Όλων των φαρμάκων που είναι σε ένα φαρμακείο.

Άλλα μειώνονται λίγο, άλλα περισσότερο, άλλα πάρα πολύ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά υποστηρίζει μια πολιτική θέση που λέει το εξής: θέλω να προστατεύσω τα κέρδη των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων.

Εγώ δεν είχα ακούσει μέχρι σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, σε κανέναν κλάδο της οικονομίας μας, να θέλει να προστατεύσει τα κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών, κατασκευαστών, εργολάβων ή ό,τι άλλο. Ξαφνικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι θέλει να προασπίσει ειδικά τα κέρδη των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων.

Αυτό είναι τεράστιο πολιτικό θέμα και πρέπει να μας απαντήσει η αξιωματική αντιπολίτευση γιατί.

Ο ορισμός της διαπλοκής είναι αυτό που έχουμε μπροστά μας. Ο κομματικός, ο ιδιοκτησίας του ΣΥΡΙΖΑ ραδιοφωνικός σταθμός έχει επισήμως σχέσεις με φαρμακοβιομηχανίες και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ψηφίζει να μην μειώσουμε τις τιμές στα φάρμακα.

Με συγχωρείτε, αλλά αν αυτό δεν λέγεται διαπλοκή ποιο είναι; Φαντάζομαι να μην έχουν το θράσος να ξαναμιλήσουν για διαπλοκή στη Βουλή'.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς: Μείνετε στα 5 ευρώ ανά εμβολιασμό - Μη γίνει ό,τι με τα rapid tests
ECDC: Πόσοι παίρνουν φάρμακα προφύλαξης πριν από την έκθεση στον HIV - Τι ισχύει στην Ελλάδα
Ροδόχρους ακμή: Συμβουλές για τη διαχείριση εξάρσεων