Ένας νέος, ανεξάρτητος συμβουλευτικός φορέας που φιλοδοξεί να προτείνει βιώσιμες λύσεις για τη βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας, δεδομένης της σημερινής συγκυρίας, δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Πρόκειται για το Galien Think Tank Greece (GTTG) στο οποίο θα μετέχουν παράγοντες του τομέα υγείας της χώρας, βουλευτές που ασχολούνται με τον τομέα υγείας στα πέντε μεγάλα κόμματα, παράγοντες της αγοράς κλπ.

Στόχος του GTTG, είναι να αποτελέσει εργαλείο διαλόγου και σύνθεσης απόψεων όλων των φορέων υγείας της χώρας, με αντικειμενικό και επιστημονικό τρόπο, ώστε οι μελέτες που θα καταρτίζει να φθάνουν ως προτάσεις προς επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή.

Το GTTG στοχεύει να συγκεντρώσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα όλες τις δυνάμεις από το χώρο της υγείας: τους ειδικούς επιστήμονες, τους ερευνητές, τους φορείς, τους συλλόγους ασθενών και τις σημαίνουσες προσωπικότητες εντός και εκτός της χώρας που θέλουν, μπορούν και φιλοδοξούν να συμβάλλουν με απόψεις και ιδέες επιστημονικά τεκμηριωμένες, ώστε να εξορθολογήσουν τα κακώς κείμενα στην υγεία και να οδηγήσουν σε ένα σύστημα βιώσιμο και αμιγώς ασθενοκεντρικό.

Η δομή

Το GTTG αποτελείται από σειρά επιτροπών με στόχο την προώθηση συγκεκριμένων λύσεων ανά τομέα. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • Τιμητική επιτροπή: Ο ρόλος των μελών του Honorary Board θα είναι να πλαισιώνουν με ομιλίες το ετήσιο GTTG Forum, καθώς και να προάγουν τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες του GTTG σε ευρύτερο δίκτυο, εντός και εκτός Ελλάδας
  • Συντονιστική Επιτροπή: Ο βασικός ρόλος του Steering Committee είναι να συνεδριάζει ανά τρίμηνο και να εισηγείται τη βασική θεματολογία με την οποία θα δραστηριοποιείται ο κάθε πυλώνας σε ετήσια βάση. Τις θέσεις αυτές θα συζητά σε ανοικτό διάλογο μέσα από το GTTG Forum με εκπροσώπους της πολιτείας και όλων των φορέων υγείας, διαμορφώνοντας έτσι τα πορίσματα και τις τελικές θέσεις του GTTG
  • Γνωμοδοτικό συμβούλιο: Τα μέλη του Advisory Board παρουσιάζουν τις τελικές θέσεις του GTTG στα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου (Members of the Greek Parliament) και στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής με στόχο να εισακουστούν και να προταθούν προς νομοθέτηση
  • Μέλη της Βουλής: Μέλη από τον τομέα υγείας ή κοινωνικών υποθέσεων των πέντε μεγάλων κόμματων θα ενημερώνονται από το Advisory Board για τις τελικές θέσεις του κάθε πυλώνα με στόχο να αξιολογούν τις προτάσεις και να εισηγούνται στα κόμματά τους ώστε τα συγκεκριμένα reports να γίνονται προτάσεις προς ψήφιση στη Βουλή
  • Κοινωνικοί Εταίροι: Τα στελέχη της αγοράς υγείας στην Ελλάδα, παρίστανται στις συνεδριάσεις του Steering Committee με στόχο να μεταφέρουν την εικόνα και τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου της υγείας τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Πυλώνες δράσης

Tα μέλη του Galien Think Tank Greece θα δραστηριοποιηθούν στους τρεις παρακάτω πυλώνες:

  • Βιωσιμότητα του συστήματος υγείας με αντικείμενο να επιτευχθεί καλύτερη διαχείριση του εθνικού budget στην υγεία προς όφελος του πληθυσμού, να προταθεί σωστό σχέδιο πρόληψης με στόχο τη μείωση του κόστους των χρόνιων παθήσεων, να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα που θα αξιολογεί τις καινοτόμες θεραπείες και νέες τεχνολογίες (HTA), βάσει χαρτογράφησης των πιο συχνά συναντώμενων παθήσεων του πληθυσμού στην Ελλάδα, να βρεθούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του συστήματος υγείας
  • Χρηματοδότηση της καινοτομίας στην υγεία με βασικό άξονα να αναγνωριστεί, να αξιολογηθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος της καινοτομίας από την Πολιτεία, ώστε να υπάρξει σύγκλιση του επιθυμητού με το εφικτό, να διατεθούν πόροι από το εθνικό budget της υγείας για την προαγωγή νέων τεχνολογιών, καινοτόμων προϊόντων και διαγνωστικών εργαλείων
  • Ενίσχυση της κλινικής έρευνας στην Ελλάδα με στόχο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να προσελκύσει η χώρα μας R&D και να αποτελέσει κέντρο αναφοράς στον ευρωπαϊκό νότο για την εκπόνηση κλινικών μελετών, καθώς και να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διευκολύνει την εκπόνηση κλινικών μελετών στη χώρα μας.

Τα μέλη

Το Honorary Board του GTTG αποτελείται από τους: Mr. George Velmahos, MD, PhD, MSEd, Professor of Surgery, Harvard Medical School, Chief of Trauma, Emergency Medicine, and Surgical Critical Care, Massachusetts General Hospital, Dr. Aristeides Patrinos, President, Prix Galien Greece 2013, Prof. Dimitrios Karussis, Neurologist-Neuroimunologist, Dept. of Neurology, Head, MS Center, Hadassah University Hospital, Mr. Bruno Cohen, Chairman, Galien Foundation USA, κ. Ιωάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Στυλιανός Αντωναράκης, καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και πρόεδρος του Ινστιτούτου Γενετικής και Γενομικής iGE3 της Γενεύης και Mr. Panos Kanavos, Reader in Health Policy, London School of Economics.

Η Συντονιστική επιτροπή του 1ου Πυλώνα, συντονίζεται από τον κ. Γιώργο Σαρελάκο, MSc Health Management, επιστ. Συνεργάτης Ευρωβουλευτή τ. Αντιπροέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα μέλη της είναι οι κ.κ.: Λυκούργος Λιαρόπουλος, Ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Ιδρυτής εργαστηρίου διαχείρισης & Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πλάτων Τήνιος, οικονομολόγος, επικ. Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης, Παν. Πειραιά & Πρόεδρος Ασφαλιστικής Εταιρίας Ιnternational Life, Απόστολος Λέτσιος, διοικητής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Βασίλειος Κοντοζαμάνης, Δοικητής 1ης ΥΠΕ Αττικής, Γεώργιος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας Interamerican, Μέλος Επιτροπής Υγείας Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας Ευρωπαϊκών Ασφαλιστικών Εταιριών και η κα. Αθανασία Καρούνου, πρόεδρος ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Η Συντονιστική επιτροπή του 2ου Πυλώνα, συντονίζεται από τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, επικ. καθ. Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και μέλη τους κ.κ. Αθανάσιο Παπαμίχο, πρόεδρο ΕΛ.Ε.Δ.ΥΠ.Υ, αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Accurate Health Auditing & Consulting, Ιωάννη Υφαντόπουλο, καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Λοπατατζίδη, Σύμβουλο Διοίκησης ομίλου Βιοιατρικής, Μαίρη Γείτονα, MSc, PhD, αναπλ. Καθ. Οικονομικής Ανάλυσης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρο του Greek ISPOR Chapter on Health Technology Assessment, Γεώργιο Καλαμίτση, HLPA "Prometheus“ και Τάκη Ζερβακάκη, αντιπρόεδρο, Marketing & Business Development, ZEIN BIOTEC plc. (UK).

Η Συντονιστική επιτροπή του 3ου Πυλώνα συντονίζεται από τον κ. Δημήτρη Κούβελα, καθηγητή Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας, ΑΠΘ και τα μέλη της είναι οι κ.κ. Δέσποινα Σανούδου, επικ. καθ. Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Δέδες, πρόεδρος ‘Θετικής Φωνής’, Δρ. Στάθης Γκόνος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Τμήμα Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Δρ. Δημήτριος Κλέτσας, διευθυντής Ερευνών, Εργαστήριο Κυτταρικού Πολλαπλασιασμού & Γήρανσης, Ινστιτούτο Βιολογίας, ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’, Ιωάννης Κυριόπουλος, MD, MPH, PhD, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, ΕΣΔΥ, Χρήστος Αντωνόπουλος, Medical Director Roche Hellas, Νικόλαος Τσιάκκας, πρόεδρος HACRO, Αθανάσιος Πλεύρης, δικηγόρος με εξειδίκευση στο ποινικό και ιατρικό δίκαιο, Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Καναβός, MD Medical Director Greece & Cyprus Amgen Hellas, Γρηγόρης Σιβολαπένκο, αναπληρωτής καθ. Φαρμακοκινητικής, διευθυντής Τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η διαδικασία

Οι προτάσεις των μελών και των τριών πυλώνων του GTTG θα ανακοινώνονται κάθε χρόνο στο GTTG Forum, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2014. Επιπλέον, το GTTG Forum θα αποτελεί τη βασική πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών του GTTG και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που σχετίζονται με τη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Μετά το πέρας του GTTG Forum, θα συγκεντρώνονται οι προτάσεις όλων των ομιλητών, θα αξιολογούνται από τα μέλη του GTTG και στη συνέχεια θα κατατίθενται στους αρμόδιους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής ως τελικές προτάσεις προς ψήφιση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ