Στις 4 Μαρτίου, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτριος Κοντός, ο κ. Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός Ιατρός και Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και η κα Κατερίνα Μυλωνά, Νομικός, Ειδικός Συνεργάτης του ΕΟΠΥΥ, συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ηγετών για τον Διαβήτη (European Diabetes Leadership Forum).

Το Forum διοργανώθηκε από τη Διαβητολογική Εταιρεία της Δανίας με προσκεκλημένους ομιλητές, μεταξύ άλλων, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία, Tonio Borg, την Επικεφαλής του Τμήματος Υγείας του ΟΟΣΑ, Francesca Colombo, τον Υπουργό Υγείας της Δανίας, Nick Haekkerup και την Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας του Βελγίου, Laurette Onkelix, καθώς και κυβερνητικών εκπροσώπων, ακαδημαϊκών και ευρωπαϊκών φορέων οι οποίοι εμπλέκονται και εξειδικεύονται στη διαχείριση του διαβήτη.

Στόχος του Forum είναι να συμβάλλει αποφασιστικά στο διάλογο για την πρόληψη, την αντιμετώπιση της νόσου, την προώθηση της επιστημονικής γνώσης και την ανάπτυξη ενός βιώσιμου προτύπου για τη διαχείριση του διαβήτη το οποίο θα εγγυάται προγράμματα πρόληψης, αγωγής και προαγωγής της υγείας και την ενδεδειγμένη ιατρικά αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική θεραπεία.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο μία από τις κυριότερες συνιστώσες αυξημένης νοσηρότητας και πρόωρης θνητότητας. Υπολογίζεται ότι, το 2013, περίπου 32 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, δηλ. το 8,1% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρώπης, είχαν διαβήτη, κατατάσσοντάς τον στην τέταρτη θέση των αιτιών θανάτου στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, περίπου 584.600 πολίτες είχαν διαβήτη το 2013, δηλαδή το 7% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ περίπου 13 θάνατοι την ημέρα αποδίδονται άμεσα ή έμμεσα στο σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα, η μη ορθή διαχείριση του διαβήτη, οδηγεί σε σημαντικές επιπλοκές με σημαντικά κόστη, για τον ασθενή, το κοινωνικό περιβάλλον και τους προϋπολογισμούς υγείας.

Η οικονομική συγκυρία αναδεικνύει με τον πλέον έντονο τρόπο την επιτακτική ανάγκη τοποθέτησης του διαβήτη σε μία από τις πρώτες θέσεις στην ατζέντα των θεμάτων υγείας, με δράσεις οι οποίες εξασφαλίζουν καλύτερα υγειονομικά αποτελέσματα και απαιτούν την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη συνεργασία των εταίρων, την ενημέρωση του κοινού και την ενεργό συμμετοχή και εκπαίδευση του ασθενή σε θέματα διαχείρισης της νόσου.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα αναλάβει την πρωτοβουλία συντονισμού για την αποφασιστική υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη, το οποίο εκπονήθηκε το 2012 σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και το Εθνικό Κέντρο Διαβήτη. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του παιδικού και νεανικού διαβήτη με στοχευμένες δράσεις.

Η εθνική πρόκληση της διαχείρισης του Σακχαρώδη Διαβήτη απαιτεί την ουσιαστική συνεργασία και τη συντονισμένη δράση του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και της επιστημονικής κοινότητας, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών καλών πρακτικών και τη θεσμική και ουσιαστική ενδυνάμωση του ρόλου του ασθενή στη διαχείριση του νοσήματός του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία
Επέμβαση με laser θεραπεύει την αδυναμία φωνής
Φεστιβάλ υγείας και αλληλεγγύης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας