Με βραδείς ρυθμούς προχωρεί η στελέχωση των πρώην πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, τα οποία λειτουργούν πλέον ως Κέντρα Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Σε ορισμένες από τις δομές (κυρίως τις περιφερειακές) δεν έχουν οριστεί γιατροί υποδοχής ή ελεγκτές γιατροί, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Συνταγογράφηση, ωστόσο, γίνεται σε μεγάλο βαθμό, παρά το γεγονός ότι η κίνηση των πολυϊατρείων παραμένει περιορισμένη.

Τις τελευταίες μέρες, πάντως, αυξάνεται και εκτιμάται ότι στις δομές της Αττικής προσέρχονται ημερησίως πάνω από 5.000 ασθενείς.

Εκτιμάται ότι η πλήρης λειτουργία των μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Απριλίου.

Το υπουργείο Υγείας πιέζει τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να λειτουργήσουν πλήρως οι 120 βασικές μονάδες, πριν από το καλοκαίρι.

Για να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, μετακινούνται γιατροί από τα περιφερειακά στα αστικά Κέντρα Υγείας.

Στο θέμα αναφέρεται με έγγραφο που έστειλε στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, το προεδρείο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ).

Τις τελευταίες μέρες – επισημαίνεται στο έγγραφο - γιατροί δέχονται ακόμη και προφορικές εντολές να φύγουν από τις υποστελεχωμένες περιφερειακές και να μεταφερθούν στις αστικές δομές του ΠΕΔΥ.

Η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει απαράδεκτες και παράνομες τις αναγκαστικές μετακινήσεις.

Εξώδικο

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας επεσήμανε την Πέμπτη πως - όπου δεν ευδοκιμήσουν οι προφορικές εντολές - επιστρατεύονται έγγραφες, όπως συνέβη στο Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας (βλέπε πιο κάτω).

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, ένα είναι βέβαιο: Μετά τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα διαλύσουν και τα Κέντρα Υγείας.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ καλεί τους γιατρούς να αρνούνται να μετακινηθούν με προφορικές εντολές και σε τυχόν έγγραφη εντολή μετακίνησης να προβάλλουν αιτιολογημένα τις αντιρρήσεις τους ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους δήμους και τους φορείς της περιοχής, τις Ενώσεις Γιατρών και την ΟΕΝΓΕ.

Ήδη, έχει ζητηθεί από τη νομική υπηρεσία της Ομοσπονδίας να συνταχθεί και να αποσταλεί εξώδικο της ΟΕΝΓΕ προς όλες τις ΥΠΕ για την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση.

Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management